5 Kasım 2012 Pazartesi

Türkiye'deki gözlemevleri


Türkiye'de faaliyet gösteren gözlemevlerinin listesi..

Ankara Üniversitesi Rasathanesi
Web Sitesi: http://rasathane.ankara.edu.tr/

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlemevi ve Deprem Araştırma Enstitüsü
Web Sitesi: http://www.koeri.boun.edu.tr/

Çağ Üniversitesi Uzay Gözlem ve Araştırma Merkezi
Web Sitesi: http://www.cag.edu.tr/ugam/

'Asteroit Kuşağı sıçramalı evrimi tetikledi'


Gök bilimciler, Dünya dışı yaşam arayışında bakılması gereken en ideal bölgelerin, tıpkı Güneş Sistemi’ndeki gibi Asteroit Kuşağı’na sahip olan yıldız sistemleri olacağını belirtti. Yeni bir teoriye göre, yıldız sistemlerinde ‘ani evrimlere’ dayalı hayatın oluşması için, gök taşı bombardımanı gerekiyor.

Bilim insanları, Güneş Sistemi’ndeki yaşamın, gök taşlarının çarpmaları sonucunda oluştuğu düşüncesinden yola çıkarak, tartışmalı ‘sıçramalı evrim’ teorisini öne çıkaran bir görüş ortaya attı. Buna göre, eğer insanlık asteroit çarpmalarının sonucunda oluştuysa, periyodik olarak akıllı varlıkların evrim geçirmesini sağlayacak bu çarpışmalar, Asteroit Kuşağı’nın benzerlerinin yer aldığı diğer yıldız sistemlerinde de gerçekleşmiş olabilir.

Gezegenler dünyaya ay kadar yakın olsalardı nasıl görünürlerdi? (Video)


Scale from Brad Goodspeed on Vimeo.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun geçişini e-mail ve cep mesajıyla bildirecek.


Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sürekli bir kadronun çalışmaya başlamasının 12’nci yılı şerefine, NASA yeni bir uygulamanın müjdesini verdi. Bu uygulamayı kullananlar, Uzay Üssü’nün yerini saptayarak, onu tıpkı bir yıldız gibi gökyüzünde görebilecek.

"Spot the Station" (İstasyonun yerini belirle) ismi verilen bu uygulamaya kaydolan kişilere, uzay üssü gökte belirmeden kısa bir süre önce e-posta veya cep mesajı gönderilerek haber verilecek. Bu hizmet, gökyüzünde görüşü engelleyecek bir durum olmadığı zamanlarda devreye girecek. Şartlar müsait olduğunda, üssün, gökteki en parlak cisim olarak görüleceği belirtiliyor.

RASAT görüntüleriyle Türkiye'nin ilk iki boyutlu haritası hazırlandı.


TÜBİTAK'ın gözlem uydusu RASAT'ın uzaydan çektiği yüzlerce görüntü kullanılarak Türkiye'nin ilk iki boyutlu haritası hazırlandı. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer, yerli kaynaklarla Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu RASAT'ın 7,5 metre siyah beyaz, 15 metre çok bantlı görüntüleme yeteneğine sahip olduğunu söyledi.

900 KİLOMETRE ALAN

RASAT'ın, 678 kilometre yükseklikteki yörüngeden çektiği bir kare görüntünün 900 kilometrekare alanı kapsadığını belirten Beşer, bir kare görüntünün dosya boyutunun da 28,9 MB olduğunu kaydetti. Bir kare görüntünün S band ile 160 saniyede, x band ile 4 saniyede indirilebildiği bilgisini veren Beşer, Ankara'da bulunan yer istasyonundan günde 4 defa 10'ar dakika süreyle haberleşme sağlanabildiğini söyledi. Beşer, RASAT uydu görüntüleriyle Türkiye'nin tümünün iki boyutlu görüntülerini kullanarak mozaik haritasını tamamladıklarını belirtti.

Uzayda hava var mıdır?


Uza boşluğunda hava yoktur. Uzayda havanın neden olmadığını anlamak için öncelikle havanın (atmosferin) ne anlama geldiğini anlamalıyız.

Hava ya da doğru ifadesiyle atmosfer dünyanın etrafını saran gazlardan ve su buharından oluşan örtüdür. Dünyanın kütle çekimi sayesinde atmosfer tutulur ve uzay boşluğuna dağılmaz. Dünya atmosferinin % 78'i azottan, % 21'i oksijenden, % 1'i ise diğer gazlardan ve su buharından oluşur. Dünya atmosferinin oluşumunun en büyük nedeni volkanik olaylardır.

John Carter (John Carter)


John Carter (John Carter)
(2012 - ABD Yapımı)

Yönetmen: Andrew Stanton

Oyuncular: Willem Dafoe, Mark Strong, Taylor Kitsch, Lynn Collins, James Purefoy, Daryl Sabara, Thomas Haden Church, Bryan Cranston, Polly Walker

Özeti: Oscar ödüllü yönetmen Andrew Stanton'ın 'John Carter' filmi, gizemli ve egzotik Barsoom (Mars) gezegeninde geçen sürükleyici bir aksiyon macera... Edgar Rice Burroughs'ın bilim kurgu romanından uyarlanan film, John Carter'ın (Taylor Kitsch) öyküsünü anlatıyor.