13 Kasım 2013 Çarşamba

Yeni bir kuyruklu yıldız keşfedildi: Lovejoy


Lovejoy Kuyruklu Yıldızı  - C/2013 R1
Dünya büyük bir merakla ISON kuyruklu yıldızını beklerken gökyüzünde ona eşlik edebilecek yeni bir kuyruklu yıldız keşfedildi: C/2013 R1 Lovejoy.

ISON kuyruklu yıldızı Mars civarındaki yolculuğunu sürdürüyor, parlaklığı ve güneşe yaklaştığında parçalanıp parçalanmayacağı hakkında bir çok teori üretiliyor. ISON'u henüz çıplak gözle görmek mümkün değil. Kasım ayından itibaren gökyüzündeki şölenine başlaması beklenen ISON'a yeni Lovejoy kuyruklu yıldızı da eşlik edebilir.

Kuyruklu yıldızın kaşifi tanıdık bir isim. Özellikle 2011 yılında keşfettiği ve güneşe çok yaklaştığı halde parçalanmaktan kurtularak gökbilimcileri şaşırtan ve güneş hakkında çok değerli bilgiler edinilmesini sağlayan ünlü Lovejoy kuyruklu yıldızının da kaşifi olan ve son keşfiyle birlikte dördüncü kuyruklu yıldız keşfini yapmış olan Avustralyalı amatör astronom Terry Lovejoy.

Kasım ayından itibaren gökyüzünün aynı bölgelerinde gözlemlenecek ISON ve Lovejoy oldukça etkileyici görüntülere imza atabilir. Tabi Lovejoy'un ISON kadar parlak olmayacağını belirtelim. Hatta büyük bir ihtimalle Lovejoy çıplak gözle görülemeyebilir. İki kuyruklu yıldızın birlikte teleskopla gözlenebilmesi büyük olasılık.

Güncelleme:
13 Kasım 2013 - Lovejoy şu an itibariyle ISON'dan daha parlak olarak teleskoplarla gözlenebiliyor.

Lovejoy - 12 Kasım 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder