16 Ekim 2015 Cuma

Enceladus'un en yakın görüntüleri elde edildi.


Cassini Uzay Aracı'ndan Enceladus
Cassini, Güneş Sistemi'nde su saklayan yerlerden birini temsil eden Enceladus'un kuzey yarımküresine ait en detaylı görüntüleri elde etti. Uzay aracı, 14 Ekim 2015'te gerçekleştirdiği yakın geçişte Enceladus'un yüzeyine 1,839 kilometre yaklaştı. Cassini, önümüzdeki birkaç gün boyunca Dünya'ya veri göndermeye devam edecek.

NASA, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Enceladus'un okyanus barındırdığını doğrulamıştı. Uydunun buzul örtüsü altında yüzeyini tamamen örten küresel bir okyanus olabileceği düşünülüyor. Cassini ekibinde yer alan Paul Helfenstein, 'uydunun kuzey bölgelerinde kraterleri kesip geçen ince çatlakların oluşturduğu ağlar bulunduğunu' belirtti. Helfenstein, Enceladus'a özgü bu yapılan kuzey bölgelerinde de kendisini gösterdiğini söyledi.

Cassini Uzay Aracı'ndan Enceladus
Yaşam izi araştıracak

Cassini, Enceladus'u en yakından inceleyeceği gözlemi, uydunun güney kutup noktasına 49 kilometre kadar yaklaşacağı 28 Ekim'de yapacak. Yapılacak gözlem, hidrotermal faaliyet yaşandığı tespit edilen okyanusun kimyasını anlayabilmek ve mikrobiyolojik düzeyde yaşam barındırma ihtimalini çözmek için veri toplayacak. Cassini, Enceladus'a yapacağı son 'dalışı' 19 Aralık'ta gerçekleştirecek ve yüzeye 4,999 kilometre yaklaşacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder