7 Ağustos 2012 Salı

ABD'nin Ay'a diktiği bayraklardan biri uzay boşluğunda kayboldu.


Yaklaşık 40 yıl önce ABD’nin Ay’a gönderdiği astronotların yerleştirdiği ABD bayrakları hâlâ yerinde duruyor. Ancak biri hariç.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın Ay'a gönderdiği Ay Keşif Uydusu (LRO) tarafından yapılan gözlemlere göre, 1969-1972 yılları arasında astronotların diktiği ABD bayrakları, biri hariç, hâlâ yerinde duruyor.

NASA bilim adamlarından Mark Robinson, yazdığı bir makalede 1969-1972 yılları arasında Apollo uzay araçlarıyla Ay'a giden astronotların diktiği bayraklardan sadece birisinin eksik olduğunu belirtti. Robinson, “Sadece bir tanesi, Apollo 11'inki kayıp” dedi.

Apollo 11'in 1969 yılındaki misyonu sırasında Neil Armstrong ve Buzz Aldrin Ay'a ilk kez ayak basmıştı. Robinson, “Astronot Buzz Aldrin geri döndüğünde yaptığı açıklamada, yerleştirilen bayrağın Ay'dan ayrıldıklarında motorun yol açtığı rüzgâr nedeniyle savrulduğunu söylemişti. Haklıymış gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

1972 yılına kadar Apollo misyonları kapsamında Amerikalı astronotlar pek çok kez Ay'a ayak bastı. Ay'a toplam altı ABD bayrağı dikilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder