29 Ağustos 2013 Perşembe

'Dünyadaki yaşam Mars'tan geldi.'


Mars
Bilim insanları, uzun yıllardır tartışılan ve Dünya’daki yaşamın kaynağının Mars olduğunu savunan teoriyi yeniden gündeme getirdi. Coğrafya kimyası uzmanı bir bilim insanının başını çektiği teoriye göre, yaşamın oluşması için çok büyük önem taşıyan elementlerden bir tanesi, sadece Kızıl Gezegen’de oluştu.

ABD’nin Westheimer Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Steven Benner, ‘yaşamın tohumlarının, Mars’taki volkanik patlamalar veya bu gezegenden gelen meteoritler aracılığıyla Dünya’ya ulaştığını’ öne sürdü. Benner, molibdenum adı verilen elementin oksitlenmiş mineral halinde Dünya’ya ulaştığını ve organik moleküllerin ilk canlılara dönüşmesini sağladığını düşünüyor.



Guardian sitesinin haberine göre, Benner, “Sadece molibdeum canlıların oluşmasını sağlayacak yüksek seviyede oksitlenmişti... Molibdenum’un bu hali, Dünya’nın ilk zamanlarında gezegenimizde var olmuş olamaz. Çünkü 3 milyar yıl önce, Dünya’nın atmosferi çok az oksijene sahipti. Mars’ta ise oksijen vardı” dedi.

ABD’li bilim insanı, molibdenum’un, ‘yaşamın Dünya’da başlamadığına ancak Mars’tan ulaştığına dair önemli bir delil olduğunu’ savundu.

‘YAŞAM MARS’TA BAŞLADI’

Benner, “Tüm canlı varlıklar organik maddeden oluşuyor ancak sadece enerjiye sahip olmaları, organik moleküllerin yaşam ortaya koyacağı anlamına gelmiyor. Tersine, eğer organik molekülleri kendi haline bırakırsanız daha çok zirft veya asfalt gibi bir şeye dönüşürler” dedi. Bilim insanı, ‘belli elementlerin, organik moleküllerin zifte dönüşme eğilimini değiştirebildiğini, özellikle bor ve molibdenum içeren minerallerin yaşamın başlamasında büyük rol oynamış olabileceğini’ ifade etti. Geçmişte incelenen Mars meteroitlerinde bor bulunduğunu tespit ettiklerine dikkat çeken Benner, şimdi de molibdenum’un varlığını kesinleştirdiklerini söyledi.

‘SU BİR ENGELDİ’

Benner, Dünya’nın ilk zamanlarında suyla kaplı olmasının da yaşamın oluşumuna engel teşkil etmiş olabileceğini belirtti. Su, bor yoğunluğunun yeterli miktarda olmasını engellemiş olabileceğini gibi, RNA’nın da çözülmesine neden olduğu düşünülüyor.

İtalya’nın Floransa kentinde düzenlenen Goldschmidt 2013 konferansında bulgularını açıklayan Benner, “Mars’ta daha az su vardı. Kısaca yaşam burada oluştu ve kayalarla Dünya’ya geldi” dedi. Benner, “Eğer Mars’taki atalarımız olmasaydı, bugün anlatacak hiçbir hikayemiz olmayacaktı” ifadesini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder