21 Mayıs 2013 Salı

Dünyanın Satürn gibi halkaları olsaydı nasıl görünürdü?


Halkalı dünya
Dünya birçok açıdan olduğu gibi uydusunun kendisine uzaklığı açısından da oldukça uygun bir konuma sahip.

Ay, şu an kabul edilen en güçlü teoriye göre dünyanın ilk zamanlarında dünyaya çarpan Mars büyüklüğünde bir gezegenin kopardığı parçalardan oluştu. Peki bu parçalar toplanmayıp Satürn'ün halkaları gibi parçalar halinde kalsalardı nasıl görünürlerdi?

Tabi ki oldukça fantastik bir soru ama oluşturulan görseller oldukça ilginç. Gezegenimiz hakkında yapılan eğlenceli çalışmalardan biri..

Japonları kandıran Türk: Serkan Anılır


Serkan Anılır
Dünyanın en iyi 10 üniversitesinden biri olan Japonya ’nın en prestijli okulu Tokyo Üniversitesi’nde “Türk bilim sahtekarı” şoku yaşandı.

“Uzay Asansörü” adlı projesiyle Japon ve dünya basınına konu olan, NASA’da iki yıl astronotluk eğitimi alarak “İlk Türk astronot” olduğu iddiasıyla ortaya çıkan Serkan Anılır, Japonya’yı karıştırdı.

2003 yılında Tokyo Üniversitesi’ne verdiği doktora tezinin yüzde 40’ı “aşırma” çıkınca bir anda ülkede bilim dünyasının tüm şimşeklerini üzerine çekti. Anılır’ın Türk Ulaştırma Bakanlığı’nın kendisini NASA’ya gönderdiğine dair belgenin de sahte olduğunun belirlenmesinin ardından yardımcı doçent olarak görev yaptığı Tokyo Üniversitesi, 37 yaşındaki Türk’ün doktora tezini iptal etti, üniversite ile ilişiğini kesti.


Oklahoma'da oluşan tornadonun uzaydan görüntüleri


Oklahoma Tornadosu'nun uzaydan görünümü - 20 Mayıs 2013

ABD'nin Oklahoma eyaletinde oluşan hortum birçok kişinin ölümüne yol açtı. NASA'nın meteoroloji uyduları Oklahoma tornadosunu uzaydan kaydetti.

Güçlü bir güneş fırtınası dünya çapında elektrik kesintilerine yol açabilir.


Güneş - 03 Mayıs 2013
Güneş patlamaları 2013 yılında dünyaya yönelik ciddi tehditler oluşturabilir. Güneşin faaliyetlerinin yoğunlaştığı 11 yıllık döngülerinin tepe noktasını ifade eden 2013 yılında şu ana kadar güçlü güneş patlamaları meydana gelse de bunların tamamı güneşin dünyaya bakmayan yüzünde gerçekleşti.

Uzmanlara göre güneşin dünyaya bakan yüzünde gerçekleşecek şiddetli bir patlama dünya çapında bölgesel elektrik kesintilerinin yaşanmasına neden olabilir. Güneşin faaliyetlerinin yoğunlaştığı her sene yaşanan onlarca patlamanın ve oluşan güneş fırtınalarının genelde dünyaya etkisi olmuyor. Patlamalar sonucu ortaya çıkan milyarlarca tonluk yüklü parçacıklar güneş sisteminin ve uzayın boşluklarına dağılıyor.

Mars'a yılda 200 civarı asteroid çarpıyor.


Yeni oluşmuş bir Mars krateri
Asteroidler ve kuyruklu yıldız parçaları Kızıl Gezegen Mars'a yılda en az 200 kez çarparak yeni kraterlerin oluşmasını sağlıyor. Önceden daha az yaşandığı tahmin edilen bu çarpışmaların NASA'nın Mars Yörünge Aracı'nın (MRO) elde ettiği görüntülerle bu kadar sık yaşandığı anlaşıldı.

Ortalama olarak 1-2 metre büyüklüğünde oluşan asteroitlerin açtığı kraterler genellikle 3,9 metre ve daha büyük oluyor.

Mars'ta bu kadar sık çarpışma yaşanmasının temel nedeni gezegenin çok ince bir atmosfere sahip olması. Dünyanın Mars'a göre çok kalın olan atmosferi bu gibi meteorları ve kuyrukları yıldız parçalarını sürtünme etkisiyle genellikle gezegenimizin yüzeyine varmadan yok ediyor. Mars'ın ince atmosferi ise gezegenin yüzeyini koruyamıyor.