13 Ekim 2014 Pazartesi

Ruslardan Mars’a ulaşımı sağlayacak uzay asansörü projesi


Rus bilimciler uzay asansörü geliştirmek girişiminde bulundu. Uzay asansörü geliştirilince tüm dünya uzmanlarını ilgilendiren çok önemli bir sorunun çözüm yolunun açılacağı umulmaktadır. İnsanın Marstan Yere dönmesi,söz konusu sorundur.

Kimileri, insanlı uzay aracının Mars’a ilk uçuşunun daha 2018-de yapılacağını söyliyor. Ama Mars’a gitmek kafi değil, Mars’tan Yere dönmek te gerek. Füze ile bunun gerçekleştirilmesi çok masraflı ve zor olur. Çünkü birkaç saniye içinde yanacak yüzlerce ton yakıtın Mars’a ulaştırılması gerekecek.Uzay asansörü geliştirme projesi Mars ile uydusu Fobos arasında halatın çekilmesini öngörüyor. Böylece iki gezegeni bir birine bağlayan bir çeşit teleferik meydana getirilecek.


Uzay asansörü geliştirmek fikri yeni hiç te değil . Uzay araştırmalarında öncü olan Rus bilimci Konstantin Tsiolkovskiy daha 19. Yüzyılın sonlarında uzay asansörü yapmak fikri öne sürdü.Sonradan Rus bilimciler Aleksandr Bagrov ve Vladislav Leonov araştırmalar yapmakla bu fikri geliştirdi. Bunlar ilk önce insan ve yükleri Ay’a ulaştıracak uzay asansörü meyadara getirmek projesi geliştirdi. Bu projeye göre,gezegenimizle Ay arasında halatın çekilmesi gerekir. 400 bin kilometrelik nanoborulardan oluşan halatın bir ucu Ay’da tesbit edilecek.Diğeri Dünya yüzeyinin 50 kilometresinde bulunacak. Böylece asansöz kabini stratosferde kalarak rüzgardan etkilenmeyecek. Yükler asansöre uçaklarla ulaştırılacak. Manyetik levitasyon asansör kabininin hareket etmesini sağlayacak.

Kütlesi Ay’ın kütlesinden milyonlarca misli az olan Fobos’un bir yanı daima Mars’a dönüktür. Bunun için uzay asansörü halatının bir ucu, Fobos’un Mars’a dönük kesiminde tesbit edilebilir,diğeri Mars’ın yüzeyine indirilebilir. Ama Fobos saniyede 2 kilometre hızıyla Mars’ın çevresinde döndüğü için asansörün halatı böyle hızla Mars’ın çevresinde hareket edecek. Bunun için uzay aracının Mars’tan Fobos’a ulaştırılması için asansörü yakalayıp tutmak gerekecek. Bilimciler bu amaçla uçak gemilerindekine benzer bir sistem yapmak önerisinde bulunuyor. Mars düzeyinde halat ilmiği, asansörün alt kesiminde de kanca olacak. Fobos hareket ederken kanca halat ilmiğinin içine girmekle bunu ve uzay aracını kapmakla tutacak. Uzay aracı manyetik levitasyonun etkisiyle hızını alacak ve gereken noktada asansörden ayrılıp Yere hareket edecek. Ancak günümüzde kimse Mars’a gitmiyor. Bagrov ve Leonov ‘un kanısına göre uzay asansörü Gezegenimizi radyoaktif çöpten arındırmak için kullanılabilecek. Radyoaktif çöp uzay asansörüyle Güneşe ulaştırılarak gerek Güneşe gerekse Gezegenimize zarar vermeden yanacak.

Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/news/2014_10_12/Marsaulamsalay/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder