12 Kasım 2014 Çarşamba

Rosetta'dan kuyruklu yıldıza tarihi iniş


Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Rosetta uzay aracının 450 milyon kilometre ötede takip ettiği 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına gönderdiği Philae keşif aracı, gök cismine inmeyi başardı.

İlk sinyalini Rosetta'dan ayrıldıktan beş saat sonra gönderen Philae, TSİ 18.04'te indiğini doğrulayan sinyali Dünya'ya gönderdi. Philae, yolculuğunu başarıyla tamamlayarak bir kuyrukluyıldıza inen ilk insan yapımı araç olarak tarihe geçti.
Rosetta'nın ayrılmadan sonra Philae'ye ait gönderdiği ilk fotoğrafta, 10 gözlem ve deney cihazı taşıyan aracın ayakları ve donanımları belirdi. Yaklaşık 7 saat süren yolcuğunun ardından alçalmaya başlayan Phiale, Agilkia adı verilen noktaya inişi gerçekleştirdi. ESA, yer merkezinde saat 18.04'te Philae'nin inişi doğrulandı.

Zaman kapsülüne ulaşıldı

Rosetta uzay aracıyla elde edilen tarihi başarı, insanlık için Güneş Sistemi hakkında bugüne kadar elde edilmemiş bilgilere ulaşılmasını sağlayacak. Güneş Sistemi’nin oluştuğu yaklaşık 4.6 milyar yıl öncesine uzanan 67P kuyrukluyıldızı, sadece benzer gök cisimlerinin oluşumu hakkında değil, Jüpiter, Neptün, Uranüs ve Satürn gibi en yaşlı gezegenler hakkında da ipuçları sunacak. Gökbilimciler, kuyrukluyıldızların Dünya’nın oluşumu hakkında da büyük bilgiler sakladığına inanıyor. Dünya’nın oluşum sürecinde gezegenimize çarparak organik moleküllerin yayılmasını sağlayan kuyrukluyıldızlar, hayatın oluşumuna dair de sırlar saklıyor.

Canlı yayın..................


1 yorum:

  1. tam olarak inişi saat kaç gibi başlar bilen varmı

    YanıtlaSil