30 Ağustos 2015 Pazar

NASA, 1 yıllık Mars deneme görevini başlattı.


NASA, Dünya'da düzenlenen Mars görevlerinde en uzun süreli insan deneyini başlattı. Deney kapsamında, gönüllülerden oluşan bir ekip bir yıl boyunca Hawaii'nin sönmüş volkanlarından birinin eteklerinde yaşayacak. Altı kişiden oluşan ekip, çorak arazide kurulan kubbe biçimli tesiste temiz hava, temiz su ve mahremiyetten yoksun bir şekilde yaşayacak.



28 Ağustos 2015 Cumartesi günü TSİ 03.00'da tesise kilitlenen gönüllüler, bir yıl boyunca ev olarak kullanacakları kubbeden sadece uzay giysisi ile çıkabilecek. NASA, 36 metre çapında ve 6 metre uzunluğundaki kubbede yaşayacak ekibin bir Fransız, bir Alman ve dört ABD'liden oluştuğunu açıkladı. Ekipte bir astrobiyolog, bir doktor, bir pilot, bir mimar, bir gazeteci ve bir de toprak analisti yer alıyor.

Her biri bir masa ve bir uyku tulumuna sahip olacak gönüllülerin erzağında peynir ve ton balığı yer alıyor. 3 erkek ve 3 kadından oluşacak ekip, Mars yüzeyinde 1 ila 3 yıl sürmesi beklenen ilk insanlı görevlere hazırlık amacı taşıyor.

NASA, yeryüzünde yapılan deneyin yanı sıra Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) da benzer bir deneye Mart ayında başlamıştı. NASA astronotu Scott Kelly ile Rus kozmonot Mikhail Kornienko, uzun uzay yolculuklarının insan bedeni üzerindeki etkisini ölçmek için bir yıllık göreve gönderilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder