12 Ekim 2015 Pazartesi

NASA'dan 3 aşamalı Mars planı


NASA, önümüzdeki 50 yıl içinde Mars'a ilk insan kolonilerini göndererek uzayda kolonileşme devrini resmen başlatmak istiyor.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan ''NASA'nın Mars'a Yolculuğu - Uzayın Keşfinde Öncü Adımlar'' adlı son derece ayrıntılı bir içeriğe sahip olan döküman, NASA'nın Mars'ın keşfi konusunda üç aşamalı bir plan yaptığını ve bu planın yavaş yavaş uygulanmaya başlandığını göstermekte.


İlk aşama, belli bir yıl aralığında sürecek olan araştırma süreci olarak ele alınmakta. Bu süre içinde Uluslararası Uzay İstasyonu, uzayın derinliklerinde uzun süreli görevlerden başarıyla çıkabilecek teknolojiye sahip materyaller üzerinde çalışacak, araştırmalar yapacak. Ayrıca çeşitli materyallerin ve derin uzayda uzun süre kalmanın insan bedenine olan etkileri de ele alınacak ve bu süreç araştırmanın ana parçalarından biri olacak.

İkinci aşamada ise ilk aşama sonucunda elde edilen teknolojinin geliştirilmesi ve testlere tabii tutulması planlanmakta. Geliştirilen teknolojilerin insanların dünyadan çok uzak, yeni bir gezegende yaşayıp, çalışabilmelerine olanak sağlayıp sağlamadıkları test edilecek. Ayrıca bu süreç içinde uzayda seyahat ederek birkaç günde Dünya'ya dönmeyi başarabilen cihazların üretimi için gerekli teknolojik yenilikler de sağlanacak.

Son aşama ''Bağımsız Dünya'' olarak adlandırılmakta. Bu aşamada amaç, koloniler halinde -ilk hedef Mars olacak şekilde- uzaya yayılmak. İşin ilginç kısmı ise, NASA'nın bu aşamaya 2030'lu yılların başında gelmeyi planlıyor oluşu. Yani bahsettiğimiz bu plan yüzlerce yıl sonrasında gerçekleşecek bir şey değil. NASA artık Mars'a yolculuğu ''ziyaret'' olarak değil, ''yeni bir eve yerleşme'' olarak görmekte. Atılan adımlar da bu yönde. Son aşama olan ''Bağımsız Dünya'' aşaması ile NASA, sadece rutin kontroller ile insanların yaşayıp, çalışabilecekleri bir çevre kuracak. Üstelik bu çevrede yaşam, birkaç yılla sınırlı kalmayacak.

Başlarda insanlar yıllarca Mars ya da benzeri gezegenlerde koloniler halinde yaşayacak Dünya'ya geri dönecek. Zamanla ise artık tamamen Dünya'dan bağımsız, o gezegenin halkı haline gelen koloniler olacak.

NASA'nın en büyük umudu ise, Mars'a gönderilecek olan kolonilerin gezegende yakıt, su, oksijen gibi gerekli kaynakları bularak materyal üretebilecek konuma ulaşmaları. Böylece kolonilerin Dünya'ya ve onun kaynaklarına ihtiyaçları da ortadan kalkmış olacak.

NASA'nın planları 15-20 senelik bir süreci kapsıyor. Bakalım insanlık tarihi adına inanılmaz bir adım olacak bu girişim nasıl sonuçlanacak?

1 yorum:

  1. 2030'lu yıllarda ilk insanlı aracı göndereceği söyleniyor.Ayrıca koloni kurabilmesi için ABD'nin muazzam bütçe ayırması gerekiyor ki bu da pek mümkün görünmüyor.Bence koloni için daha çok zaman var 2070'lere-80'lere doğru başlayabilirler.Koloni kurmaya ayıracakları parayı dünya kaynaklarını korumaya vs harcasalar zaten koloni kurmaya gerek kalmaz

    YanıtlaSil