1 Şubat 2012 Çarşamba

Çin'den beş yıllık uzay planı


1999'da uzaya ilk aracını gönderen Çin, şimdi de uzay istasyonu kurmanın ve Ay'a ayak basmanın peşinde.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, gelişen ekonomisine paralel olarak uzay alanında da yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine çekiyor.

Son dönemde başladığı araştırmalar sonucunda uzaya insanlı istasyon kurma çalışmalarına başlayan Çin, 5 yıl içinde istasyonu tamamlamayı hedefliyor.



AYA İNMEYİ PLANLIYORLAR

Ay'a uzay aracı göndermek ve daha sonra insanlı uçuşlar gerçekleştirmek de Çin'in gelecek yıllarda tamamlamayı planladığı hedefler arasında yer alıyor.

Ekim 2007'de Çang'ı -1'mekiğini göndererek Ay çalışmalarına başlayan Çin, Ekim 2010'da Çang'ı-2'yi başarıyla fırlatmış ve Ay'ın tam haritasını çıkarmış, ayrıca yüksek çözünürlükte Sinus İridyum'un imajını elde etmişti.


Ülkede yayımlanan Beyaz Kitabın ardından gündeme gelen uzay laboratuvarı kurulumu, insanlı uzay araçları, uzay taşımacılığında kullanılan yük araçları gibi konuları planlayan Çin, ABD ve Rusya'nın ardından Ay'a ayak basmak için temel araştırmalar yapmayı hedefliyor.

Çin uzayın derinliklerinde yapacağı çalışmaları açıklarken bunun üç ana aşamadan oluşacağını belirtirken bunların yörüngeye girme, inme ve geri dönüş olarak sıralıyor.

Ülke gelecek 5 yıl içinde Ay'a uzay araçları göndermeyi, ay üzerinde araştırma yapmayı ve oradan aldığı örnekleri dünyaya getirmeyi planlıyor. Uzun vadede ise Ay'a ayak basmak için çalışmalara hızla devam edileceği kaydediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder