15 Mayıs 2012 Salı

Soyuz füzesi Uluslararası Uzay İstasyonu'na yeni astronotları götürmek için fırlatıldı.


Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) iki Rus kozmonot ile bir Amerikalı astronotu götürecek Rus Soyuz füzesi bu sabah Kazakistan'daki Baykonur uzay merkezinden fırlatıldı.

Eylül ayına kadar uzay istasyonunda kalacak Rus kozmonotlar Gennadi Padalka ve Sergey Revine ile Amerikalı astronot Joseph Acaba'yı taşıyan Soyuz TMA-04M uzay aracı TSİ 06.01'de uzaya fırlatıldı.

Rus kontrol merkezinin açıklamasına göre, kapsül fırlatma işleminden birkaç dakika sonra Dünya'nın yörüngesine oturdu.

Uzay aracının UUİ ile Perşembe TSİ 07.39'da kenetlenmesi öngörülüyor. Soyuz füzesinin fırlatılması daha önce uzay aracının iç duvarında bir çatlak tespit edilmesi sebebiyle 1,5 ay ertelenmişti.

Yörüngede toplam 585 gün geçiren, defalarca uzay yürüyüşü yapan uzay gemisinin komutanı Gennadi Padalka dördüncü uzay seyahatini yaparken, diğer Rus kozmonot Sergey Revine ve Amerikalı Joseph Acaba ilk kez uzaya çıkıyor.

Amerikan uzay mekiklerinin geçen yaz emekliye ayrılmasıyla UUİ'ye astronot götürebilen tek ülke olan Rusya, ABD'den taşıdığı astronot başına en az 50 milyon Dolar alıyor.

2015'ten önce uzay aracını hizmete sokmayı planlamayan NASA'nın astronotu Acaba, bu uçuştan önce yaptığı açıklamada, 1700'den fazla fırlatmayla dünyanın en fazla sınanan füzesi Soyuz'a güveninin tam olduğunu söyledi.

Son dönemde aralarında UUİ'ye ikmal yapacak bir insansız uzay aracının da bulunduğu uyduları ve başka uzay araçlarını kaybeden Rusya, uzay sektöründe bir yıldır sıkıntı yaşıyordu.

UUİ'ye Perşembe ulaşacak üç uzay adamı, yörüngedeki istasyonda Rus Oleg Kononenko, Amerikalı Don Pettit ve Hollandalı Andre Kuipers'e katılacak.

Futbol meraklısı olan Rus kozmonotlar uçuştan önce basın toplantısında, UUİ'de Euro-2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı izleyeceklerini ve Rus milli takımını destekleyeceklerini belirttiler. Sporla ilgili olduklarını söyleyen kozmonotlar, Londra'daki olimpiyat oyunlarını da takip edeceklerini kaydettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder