12 Ekim 2012 Cuma

Elmas gezegen: 55 Cancri e


Bu yıl keşfedildiğinde adına "Süper Dünya" denilen "55 Cancri e" adlı gezegenin elmastan olabileceği iddia edildi.

Çıplak gözle görülebilen bir yıldızın yörüngesinde olan "55 Cancri e" büyük oranda elmastan oluşan bir gezegen olabilir.

Yale Üniversitesi'nden araştırmacı Nikku Madhusudhan Astrofizik gazetesinde yayımladığı makalesinde, kendi ışığını yayan ilk gezegen olan bu gezegenin yüzeyinin büyük ihtimalle su ve grafit yerine karbon ve elmasla kaplı olduğunu yazdı.

Yale Üniversitesi Astrofizik araştırmacısı Madhusudhan, gezegengeki kayalık kimyasının dünyadan farklı olduğunu, karbon zenginliği ve kimyasal bileşenlerin yoğun olduğunu belirtiyor.

Princeton Üniversitesi'nden astronom David Spergel ise kütlesi ve yaşı öğrenildikten sonra gezegenin yapısını netleştirmenin kolaylaşacağını vurguladı. Spergel ‘Elmas Gezegen'e dair şunları söyledi: “Gezegenler zannedildiğinden daha karmaşıktır. Bu elmas zengini ‘Süper Dünya', yakın yıldızlardaki gezegenleri keşfetmeye başladıkça bizi beklemekte olan birbirinden zengin keşiflere sadece bir örnek.”

Yale Üniversitesi'nden araştırmacı Nikku Madsuhasan, bir önceki makalesinde 55 Cancri e'nin dünyaya benzer kimyasallarla kaplı olabileceğini belirtmişti, Şimdi bu elmas gezegen iddiasıyla da gezegende su olma ihtimalini ortadan kaldırmış oluyor.

Kayalık bir gezegen olan "55 Cancri e", Yengeç takım yıldızı içerisinde ve güneşe benzer bir yıldızın eksenindeki turunu 18 saat gibi hızlı bir sürede tamamlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder