30 Ekim 2012 Salı

Voyager Altın Plak


Voyager Altın Plak Kapağı
Voyager Altın Plakları 1977 yılında uzaya fırlatılan Voyager-1 ve Voyager-2 uzay sondalarında bulunan gramofon kayıtlarıdır.

Dünya hayatındaki ve kültürlerindeki çeşitliliği dünya dışı akıllı canlılara ya da gelecekteki insanlara göstermek üzere seçilmiş sesleri ve görüntüleri içermektedir.

Plağın içeriği başkanlığını Carl Sagan'ın yaptığı bir komite tarafından seçilmiştir.

115 görüntü, dalga, rüzgar, gök gürültüsü ve benzeri doğal seslerin yanı sıra 55 dünya dilinde selamlama konuşmaları da eklenmiştir.

Dönemin ABd Başkanı Jimmy Carter ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kurt Waldheim'in yazılı mesajları da plakta bulunmaktadır.



Plak altın kaplama bakırdan yapılmıştır. Kapağı ise alüminyumdan yapılmış ve saflaştırılmış uranyum izotopuyla kaplanmıştır. Plağa ulaşan uygarlığın uranyumun radyoaktif bozunumundan yaşını hesaplayıp plağın yaşına ulaşabileceği düşünülmüştür.

Voyager Altın Plak


2 yorum:

  1. Stephen Hawking bu davranışın çok büyük bir hata olduğunu düşünüyor. Sagan'ın aksine Hawking, farklı gezegenlere göçe hayır demiyor ama "otur oturduğun yerde, ses etme" prensibini savunuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk kıtalar arası tv yayını sanırım 1939 Berlin Olimpiyatları ile yapıldı. O tarihten bu yana radyo frekansları samanyolunun her yerine gidiyor. voyager sondalarının gittiği mesafenen milyarlarca katı.

      Sil