21 Kasım 2012 Çarşamba

Avrupa ve Rusya’dan Mars işbirliği


Avrupa ve Rusya, Mars’ın keşfi konusundaki çalışmalarını ortaklaştırmaya karar verdi.

Avrupa Uzay Ajansı üye ülkeleri Rusya’nın 2016 ve 2018 yıllarında yapılacak Kızıl Gezegen seyahatinde önemli görevler üstlenmesi konusundaki anlaşmayı onayladı. 2016 yılında gönderilecek araç atmosferde metan ve diğer tür gaz karışımlarını arayacak. 2018 yılında ise gezegenin yüzey incelemesinin yapılması planlanıyor.


Rusya’nın katılımı bu senenin başında projeden çekilen Amerika Birleşik Devletleri’nin boşluğunu dolduracak. ExoMars olarak bilinen girişimin bir süredir iptal edileceği düşünülüyordu. Ancak Rusya’nın ABD’nin çekilmesi ile oluşan boşluğu doldurmayı istemesi ExoMars’ın bir süre daha güvende olduğunu gösteriyor. Anlaşmanın yıl sonundan önce imzalanması bekleniyor. Yetkililer ExoMars işbirliğinin gelecekte yapılabilecek girişimler için bir adım olmasını istediklerini söyledi.

Avrupa Uzay Ajansı Dış ilişkiler Başkanı Frederic Nordlund, “işbirliği yapmayı düşüneceğimiz diğer fırsatlar da var, örneğin Jüpiter misyonu” dedi.

Anlaşmaya göre Rusya iki ExoMars misyonu için Proton roketlerini sağlayacak. Rusya’nın projeye ana katkılarından biri uydunun Kızıl Gezegen’e inmesini sağlayan sistem. Bazı parçaları dışında, bu sistem Rusya tarafından üretilecek.

ExoMars 2005 yılında Avrupa’da bakanlar tarafından başlatılmıştı. Gerekli teknolojinin geliştirilmesi için şimdiye kadar 400 milyon euro harcandı. Avrupa tarafında her iki misyon 1.2 milyar euro civarında bütçe sağlanması bekleniyor. Bu bütçenin 850 milyon euro’su kesinleşmiş durumda. Yetkililer geri kalanının da sağlanacağını belirtiyor.

2016 uydusu Mars’ta görülen metan gazının kaynaklarını araştıracak. Atmosferde metan gazının varlığı oldukça ilgi çekici ve gezegende biyolojik faaliyet olduğu anlamına gelebilir.

Uydunun kilit görevlerinden biri 2018 misyonu için irtibat sağlamak. Altı tekerlekli araç geçmişte ya da şu anda gezegende hayat olup olmadığını araştıracak. Araç 2m’ye kadar sondaj yapabiliyor.

BBC

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder