24 Nisan 2014 Perşembe

Mars


Mars, Güneş Sistemi'nde bir gezegendir. Eski adı Merih olan gezegen güneşe uzaklık bakımından 4.sıradadır. Yerbenzeri olarak da adlandırılan kayalık bir gezegendir. Güneşten ortalama uzaklığı 228 milyon kilometredir.  Phobos ve Deimos isimli iki küçük uydusu bulunmaktadır.

Adını Roma mitolojisindeki savaş tanrısından alan Mars, Güneş Sistemi'nin bilinen en büyük dağı olan  ve yaklaşık 27 kilometrelik yüksekliği olan Olimpos Dağı'nı barındırır. Yine oldukça büyük vadileri ve kraterleri vardır.

Kızıl Gezegen olarak da adlandırılan Mars güneş etrafındaki bir dönüşünü yaklaşık 686 günde tamamlar. Atmosferinin % 95'ine yakını karbondioksitten oluşur.Nitrojen, argon ve diğer gazlar atmosferin diğer içeriğini oluşturur.

Mars'ta ortalama yüzey sıcaklığı -63 derecedir. -140 dereceye kadar düşebilen sıcaklık en yüksek 20 dereceyi görür.

Dünyaya yakınlığı ve dünyadan görülebilmesi sebebiyle uzun zamandır insanlığın ilgisini çeken Mars yaşam için en elverişli olduğu düşünülen gezegen olagelmiştir. Son 30-40 yıldır yapılan yoğun araştırmalar, gönderilen uzay araçları ile Mars'ın yaşama elverişli olmadığı anlaşılmıştır. Bununla birlikte Mars'ta bir zamanlar suyun olduğu anlaşılmış ve atmosferinde meydana gelen bozulmalar ve diğer çeşitli etkenlerle yaşama izin vermeyecek kadar kötü koşullara sahip olduğu anlaşılmıştır.

Mars hakkında bilgiler her geçen gün netleşmektedir. Özellikle 2012 yılında Mars'a iniş yapan Curiosity isimli çok gelişmiş uzay aracı her geçen gün yeni fotoğraflar ve bilgiler göndermektedir.

Mars - 22 Nisan 2014
Mars - 11 Nisan 2014
Mars - 08 Nisan 2014 (Pete Lawrence)
Mars - 02 Nisan 2014
MRO uzay aracından Mars - 05 Haziran 2012
ESA'nın Mars Express aracının çektiği Mars fotoğrafı - 15 Aralık 2012
Gale Krateri - Curiosity
Amatör gözlemciden Mars - 21 Mart 2014
Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars Express Uzay Aracı'ndan üç boyutlu Mars görüntüleri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder