11 Aralık 2012 Salı

Kazakistan, Baykonur'u kendi yönetmek istiyor.


“Kazkosmos” Kazakistan Ulusal Uzay Kurumu Başkanı Talgat Musabayev, Kazakistan ile Rusya hükümetleri arasında Baykonur Uzay Üssü'nün yetkilerinin Kazakistan'a devredilmesi için görüşmeler yapıldığını açıkladı.

Kazakistan parlamentosu alt kanadı Macilis’te açıklamalarda bulunan Musabayev, Baykonur Uzay Üssü'nün 1994 yılında Rusya'ya kiralandığını hatırlatarak, Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in talimatı ile uzay üssü için yeniden kapsamlı bir anlaşma hazırlandığını söyledi.

Musabayev, Rusya’ya olan kira anlaşmasını hemen durdurma kararından uzak olduklarını, ancak kısmen ve aşamalı olarak sürdürmeyi amaçladıklarını söyledi.

Musabayev, öncellikle Baykonur üssünün sağ kanadı olarak bilinen Zenit tesislerinin Kazakistan yetkisine alınması gerektiğini bildirerek, bunun hayata geçirilmesi halinde olumlu ilk adım olduğunu söyledi.

Rus basını ise Baykonur Uzay Üssü ve şehrin Kazakistan'a devredilmesi halinde burada ikamet eden ve görevli bulunan binlerce Rusya vatandaşının ülkesine göç edeceğini kaydediyor. Bu durumda Kazakistan'ın üssün faaliyetin devamlılığı için kadro sıkıntısı çekeceği fikrini de ortaya koyuyor.

Sovyetler Birliği döneminde yapılan Baykonur üssü birliğin dağılması ile Kazakistan sınırları içinde kalmıştı. 1994 yılında yapılan bir anlaşma ile 2050 yılına kadar Rusya’ya yıllık 115 milyon ABD dolara kiralanan üs ve çevresi siyasi olarak Rusya Federasyonu toprakları konumuna sahip.

Halıhazırda Baykonur’da yaşayan 70 bin kişinin yaklaşık yüzde 40’ı Rusya vatandaşı. Moskova üssün yıllık faaliyetleri için 150 milyon ABD doları ayırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder