5 Aralık 2012 Çarşamba

NASA, Mars'a 2020 yılında yeni bir uzay aracı gönderecek.


NASA, Mars konusundaki çalışmalarını hızlandırıyor. Halen görevde bulunan Opportunity ve yakınlarda gönderilen Curiosity'nin yaptığı keşifler Mars'ı daha iyi tanımaya yardımcı olsa da bazı konularda kesin bir sonuç vermiş değil. Özellikle Mars'ta organik bileşenlerin olup olmadığı; bulunduğu iddia edilen bileşenlerin Mars'a mı ait olduğu yoksa uzay araçlarıyla birlikte dünyadan mı gittiği konusu bugünlerde en büyük merak konusu.



Bu gibi konularda daha gelişmiş bir robotu tasarlayıp 2020 yılında Mars'a göndermeyi planlayan NASA çalışmalarına başladı. Robot Curiosity'den daha gelişmiş olacak ve topladığı Mars örneklerini dünyaya getirebilme yeteneğine sahip olacak. Böylece örnekler üzerinde daha detaylı incelemeler yapılabilecek.

Amerika'da halen devam eden Ulusal Jeofizik Kongresi'nde yapılan açıklamalara göre aracın detayları henüz belli değil. Curiosity'nin temel özellikleri geliştirilerek yapılacak ilavelerle üretilmesi düşünülen aracın en temel ve belirleyici farkı dünyaya dönüş için kazanması gereken havalanma yeteneği olacak. Uzmanlar, 2020 yılının çok uzak bir tarih gibi görülmemesi gerektiğini, Curiosity'nin yaklaşık 10 yılda üretildiğini söylüyor.

Yapılan tüm bu çalışmalar ABD'nin 2030'larda Mars'a insan gönderebilme çabalarının ürünü. Uzay çalışmalarının en gözde hedefi olan Mars'a bilindiği gibi Avrupa ve Rusya'nın ortak çalışması olan iki uzay aracı da 2016 ve 2018 yıllarında gönderilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder