20 Aralık 2012 Perşembe

'Türkiye Uzay Kuvvetleri Komutanlığı' kuruluyor.


Hava Kuvvetleri bünyesinde “Uzay Kuvvetleri Komutanlığı”nın resmen göreve başlayacağı iddia edildi. Cumhuriyet Gazetesi'deki Barkın Şık imzalı habere göre kuvvetin başına bir tümgeneralin atanması düşünülüyor. 2013 ve 2014’te fırlatılacak uydular da bu komutanlığa bağlı olacak. 

İSTİKBAL UZAYDA

Savunma sanayisi ve silah teknolojisinde baş döndüren gelişmelere imza atan Türkiye gözünü uzaya dikti. Fırlatma rampalarının Türkiye'de üretilmesi projesinin 4-5 yıla kalmadan hayata geçirileceği konuşuluyor. Uzay hedeflerinde çıtayı yükselten Ankara, bu doğrultuda adım attı. Söz konusu haberde fırlatılan uyduların özellikleri anlatılırken, cihazların Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki “Uzay Kuvvetleri Komutanlığı”na bağlı olacağı belirtiliyor..



KIBRIS'IN 1.5 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ ALANI İZLEYEBİLECEK

Uzaya fırlatılan 400 kilogram ağırlığındaki Göktürk - 2 uydusunun ömrü 5 yıl. Kandil Dağı’ndaki PKK hedeflerini öncelikli olarak gözleyecek olan uydu, aldığı bilgileri Türk Hava Kuvvetleri’ne ulaştıracak. Uydu maksimum kapasiteyle çalıştığında Kıbrıs Adası’nın 1.5 katı büyüklüğünde bir alanı izleyebilecek.

YOLDAKİ ARAÇ RAHATLIKLA GÖRÜLEBİLİR

TUSAŞ Uzay Sistemleri Başkanı İbrahim Keskiner, iki gün önce yaptığı açıklamada, uydu hakkında bilgiler aktarmıştı. Göktürk 2'den elde edilecek görüntülerin, askeri alanda istihbarat, sivil alanlarda ise tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afet hasarlarının değerlendirilmesi gibi alanlarda kullanılacağını söyledi. Keskiner, ayrıca erozyon riski olan bölgelerin tespiti, şehir planlaması, haritacılık ve kaçak yapı tespitinde de görüntülerden yararlanılacağını kaydetti. Keskiner, Göktürk 2'nin, istihbarat amaçlı görüntülerin açıktan değil, milli olarak geliştirilen kripto sistemi sayesinde şifrelenerek gönderileceğini söyledi. Uydu üzerindeki silindirik yapının, 2.5 metre çözünürlükte görüntü almaya imkan sağlayan kamera barındırdığını da belirten Keskiner şu bilgileri verdi: "Bu çözünürlük, yeryüzünde 2.5 metrekarelik bir objenin görülmesine olanak veriyor. Yani alınan görüntülerle karayolundaki bir araç rahatlıkla görülebilir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder