30 Mayıs 2013 Perşembe

NASA'nın Neowise programı yeni asteroid aileleri belirledi.


Asteroid ailesi oluşumu canlandırması
NASA'nın Geniş Alan Kızılötesi Tarayıcısı (WISE)'nın elde ettiği veriler asteroid kuşağında yeni asteroid ailelerinin belirlenmesini sağladı.

Neowise adı verilen programla WISE'nin çektiği milyonlarca kızılötesi fotoğraf incelenerek 28 yeni asteroit ailesi belirlendi.

Yaşanan çarpışmalarla oluştuğu düşünülen asteoritleri daha iyi tanıyabilmek için yapılan çalışmalar asteroitlerin kökeni ile ilgili yeni verilere ulaşılmasını sağladı.



NASA yetkilisi Lindley Johnson yaptığı açıklamada; 'Neowise programının asteroitlerin oluşumu ve evrimiyle ilgili önemli ipuçları vermesinin yanı sıra dünya için tehlikeli olabilecek asteroitlerin belirlenmesine de programdan elde edilen verilerin yardımcı olacağını' söyledi.

Asteorit kuşağı dünyadan yaklaşık 45 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yörüngeleri nedeniyle zaman zaman dünyaya yaklaşan asteroitler ve kuyruklu yıldızların tespit edilebilmesi için bu cisimler dikkatle izleniyor.

Neowise programı çevresinde bilinen yaklaşık 600 bin asteroitten 120 bin tanesi izlendi. Bunlardan 38 bin tanesinin şu ana kadar tespit edilmiş 76 asteroit ailesi dışında farklı 28 yeni asteroit ailesine ait olduğu belirlendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder