25 Temmuz 2013 Perşembe

Curiosity hız yapmaya başladı.


Curiosity'nin gözünden Mars - 23 Temmuz 2013
Mars keşif aracı Curiosity, Kızıl Gezegen’deki ısınma turlarının ardından giderek hız kazanıyor. Altı tekerli nükleer laboratuvar, Sharp Dağı’na olan yolcuğunda bir gün içinde kat ettiği en uzun mesafe rekorunu geliştirdi.

En önemli deneylerini gerçekleştireceği Sharp Dağı’nın eteklerine doğru uzun bir yolculuğa çıkan Curiosity, 21 Temmuz Pazar günü tam 100.3 metre mesafe kat etti. Curiosity’nin bir önceki günlük mesafe rekoru 49 metreydi. 


NASA’nın California, Pasadena’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’ndan yapılan açıklamada, “340’ıncı Mars gününde elde edilen başarı, yolculuğa yüksek bir noktadan başlamamız ve Mastcam ile elde edilen görüntülerin yol üzerindeki kayaların zararlı olup olmadıklarını belirlenmesini sağlamasıydı” denildi. Curiosity görevinde yer alan Paolo Bellutta, “Kamera sayesinde oldukça uzun bir süre önümüzü görebildik, ancak daha sonra ötesi belli olmayan bir düzlük belirdi ve alanın etrafından dolanmamız gerekti” ifadesini kullandı. 

MARS’IN YOLLARINA ALIŞACAK

NASA’ya bağlı bilim insanları, gelecek haftalarda Curiosity’nin kumandadan bağımsız navigasyon sistemini hayata geçirmeyi planlıyor. Böylece, keşif aracı uzun yolculukları kendi başına alabilecek noktaya gelecek. 

Gale Krateri’nde yer alan 5,5 kilometre uzunluğundaki Sharp Dağı’nın eteklerine ulaşmaya çalışan Curiosity, saatte 0.14 km hızla ilerleyebiliyor. Dağ, Curiosity’nin iniş yaptığı noktadan 8 km uzaklıkta yer alıyor. Curiosity’nin kilometre sayacı, 23 Temmuz 2013 itibariyle 1.23 km’yi gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder