7 Temmuz 2013 Pazar

Hollandalı bilim adamından ayın oluşumu ile ilgili yeni teori


Ay'ın büyük bir patlama sonucu Dünya'dan koptuğu iddia edildi. Hollandalı uzmana göre bu patlama 4 milyar yıl önce gerçekleşti.

Ay'ın kökenin uzun yıllardır tartışma konusu. Hollandalı Win van Westrenen bundan 4 milyar yıl önce Dünya'nın ayı 'doğurduğunu' ileri sürdü. Bu yeni ve henüz tartışmalı teoriye göre Dünya'nın merkezinde 40 milyar atom bombasına eşit bir patlama sonucu Ay ortaya çıkıp şekillendi.

Gezegen uzmanı Wim van Westrenen bu olayın yaklaşık dört-dört buçuk milyar yıl önce gerçekleştiğine inanıyor. Uzmana göre bu teori Ay'ın nereden geldiğine yanıt verebilir. 

Amsterdam'daki VU Üniversitesi'nden görev yapan Wim van Westrenen Ay'ın oluşumuyla daha önceki açıklamaların akla yatkın olmadığını düşünüyor.

Ay'ın oluşumu ile ilgili kabul gören ilk kuram, Charles Darwin'in oğlu George Darwin'e aitti. Darwin'e göre Dünya ve Ay başlangıçta küresel bir yapıdaydı ve zamanla Güneş'ten kaynaklanan gel-gitin etkisiyle Ay, Dünya'dan koptu ve şimdiki haline geldi.

Bu konudaki son kuram; 1974 yılında W. Hartmann ve D. R. Davis tarafından ileri sürülmüştür. Onların görüşüne göre Dünya ile Mars büyüklüğünde bir cisim çarpışıyor. Bu sırada Dünya ile ona çarpan cismin çekirdekleri birleşiyor ve çarpışma sırasında etrafa saçılan yer kabuğu parçacıkları Dünya'nın çevresinde bir bulut oluşturuyor. Daha sonra bu bulut yoğunlaşarak Ay'ı oluşturuyor.

Geçen yıl da Chicago Üniversitesi'nden Ay'dan elde edilen taş parçalarının analizini yapan uzmanlar oksijen, silikon ve potasyum izotoplarının Dünya ile eşdeğer olduğunu buldu. Bunun da Ay'ın kökeninin Dünya olduğuna işaret ettiği belirtildi.

Van Westeren bu değerleri aldığında Ay'ın Dünya'nın bir parçası olduğunu, Dünya'nın merkezinde büyük bir patlama sonucu Ay'ın ortaya çıktığı yönündeki teoriyi güçlendirdiğini söyledi. Van Westeren'a göre bu patlama Hiroşima'ya atılan atom bombasının 40 milyar katı kadar bir etki yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder