4 Temmuz 2013 Perşembe

Plüton'un yeni uydularının isimleri ve 'Yıldız Savaşları'


Plüton'da 'Yıldız Savaşları'ndan isim verilebilecek olası bölgeler
Plüton'un yeni keşfedilen uydularına Kerberos ve Styx isimlerinin verilmesi 'Yıldız Savaşları' hayranlarını oldukça üzdü. Uydulara verilecek isimler üzerine internet üzerinden yapılan anketlerde 'Yıldız Savaşları' isimleri ön plana çıksa da Uluslararası Astronomi Birliği bu isimleri dikkate almayarak tartışmalara yol açtı. 

Space.com'da bu tartışmalar üzerine yazılmış ve Plüton'da keşfedilecek yeni yerlere 'Yıldız Savaşları'ndan isim verilmesi taleplerini dile getiren yazıyı aşağıda bulabilirsiniz.


Plüton’un isim babaları yeni bulunan uydu Vulcan’ı vaftiz etmeyi unutadursunlar, Star Trek evreni bu cüce gezegen üzerinde söz sahibi olacak gibi görünüyor. Araştırmacılar, NASA’nın New Horizons uydusu 2015 yılında Pluto’ya ait ilk detaylı resimleri gönderir göndermez, dağlar, kraterler ve bu cüce gezegen üzerindeki tüm şekillere Star Trek filminin ünlü karakterlerinin isimlerinin verilebileceğini söylüyorlar.

ABD’nin California eyaletinde bulunan SETI’den Mark Showalter Google+ üzerinden yapılan bir söyleşide gezegen üzerinde Sulu, Kirk, Spock, McCoy gibi isimler taşıyan kraterler görmemizin sürpriz olmayacağını aktardı. Showalter, daha önce Hubble uzay teleskobunu kullanarak 2011 ve 2012’de Pluto’nun iki yeni uydusunu keşfeden ekibin lideriydi. Bu uydulara P4 ve P5 isimleri verildi ve boyutları yaklaşık olarak P4 için 13-34 km, P5 için 10-25 km olarak belirlendi.

SETI enstitüsü bu iki doğal uydu için daha iyi isimler bulunmasına yardımcı olabilecek bir online ankete sponsor olmaya karar verdi. Bu ankette birinciliği kazanan ise Star Trek serisinde Kaptan Kirk’i canlandıran oyuncu William Shatner tarafından önerilen Vulcan oldu. Star Trek evreninde hem bir gezegenin hem de burada yaşayan sivri kulaklı canlıların ismi olan Vulcan yaklaşık 500.000 oyun üçte birini alarak yarışmayı önde tamamladı.

Öte yandan gök cisimlerine isim verme hakkını elinde tutan Uluslararası Astronomi Birliği ise bu isme çok sıcak bakmadığını belirtti. Birliğin kurallarına göre Pluto’nun yeni keşfedilen uydularına Roma veya antik Yunan mitolojisinden isimler verilmeli. Antik Roma’nın ateş ve volkan tanrısı Vulcan’da zayıf bir mitoloji bağlantısı olduğunu belirten Birlik yetkilileri, ayrıca bu ismin zaten kullanımda olduğunu ve Güneş’e Merkür’den daha yakında bulunduğu varsayılan teorik bir gezegenin ismi olduğunu eklediler.

Yarışmayı ikinci ve üçüncü tamamlayan isimleri uygun bulan Birlik yetkilileri, P4’e Kerberos, P5’e ise Styx ismini verdiler. Yarışmadaki diğer aday isimlerin ise New Horizons uydusunun Pluto’da bulacağı yeni yer şekilleri için kullanılabileceği belirtiliyor.

Gök cisimlerine mitolojik isimler verilirken, bilim adamları yeryüzü şekillerine isim vermekte çok daha özgürler. Mark Showalter bu sayede Pluto’da bulunacak yer şekillerine Star Trek evreninden isimler verebileceklerini düşünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder