10 Ağustos 2013 Cumartesi

Europa'ya indiğimizde neyi arayacağız?


Europa'dan Jüpiter ve Güneş (Canlandırma)
Bilim adamlarının şimdiye kadar Europa ile ilgili bildiklerinin neredeyse tamamı NASA’nın 1979 yılındaki Voyager2 ve 90’ların ortalarındaki Galileo uzay araçlarının gönderdiği bir düzine kadar yakın çekim fotoğraftan oluşuyordu.

Sadece bu uçuşlar bile bilim adamlarının önüne yüzeyi çatlaklarla dolu ve yüzeyin altında geniş bir okyanusa sahip buzdan bir uydu olduğunun anlaşılmasına yetti.

Europa bu haliyle potansiyel bir mikrobik yaşam için oldukça elverişli bir ortam olabilir. Peki Europa yüzeyine inmiş olsak ve uydu hakkında daha detaylı bilgiler edinmek istesek acaba işe nereden başlardık?

Astrobiology dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, NASA destekli bir grup bilim adamı bu konuda cevap aranacak en önemli soruları belirlemeye çalıştılar.

“Eğer birgün insanoğlu Europa yüzeyine robot gönderirse orada ne arayacağımızı ve bunun için nasıl bir donanıma ihtiyacımız olacağını bilmeliyiz” diye konuşan NASA Jet İtme Laboratuvarı’ndan Robert Pappalardo, “Europa’ya inmeden önce yapmamız gereken çok şey var, ancak bu gibi çalışmalar bizi oraya götürecek teknolojilerin geliştirilmesi ve uygun iniş yerlerinin belirlenmesi sürecini hızlandırıyor. Europa Güneş sistemi içinde Dünyamız dışında yaşam barındırma olasılığı en yüksek yer ve yaşam işaretlerini aramak için en uygun seçenek bir iniş görevi olacaktır.” diye devam etti.

Makale bir grup NASA araştırma merkezi uzmanı ve üniversitelerden bilim adamları tarafından kaleme alındı ve bu ekip sorulması gereken temel soruları şu şekilde gruplandırdı;

- Yüzeydeki kırmızı çatlakların ve beneklerin sebebi nedir?

- Bu yapıları oluşturan kimyasal sürecin işleyişi nasıl ve orada organik moleküller ve hayatın yapıtaşları bulunuyor mu?


Diğer önemli amaçlar ise;

- Europa’ya ait daha kaliteli görüntüler elde etmek,

- Jeolojik aktivite ve sıvı su bulunup bulunmadığını belirlemek,

- Yüzeyin ne ölçüde aktif olduğunu belirlemek,

- Dev gezegen Jupiter’in uydu yüzeyi üzerindeki etkisini belirlemek,

- Buzlu yüzeyin altındaki sıvı suyun özelliklerini belirlemek,

olarak sıralandı.

Europa yüzeyine inmenin uzaydaki astrobiyolojik araştırmalar için kritik bir adım olacağını belirten Astrobiology dergisi editörü Chris McKay bu makalenin olası bir iniş görevinde yürütülebilecek işlemleri ele aldığını belirterek, yüzeydeki düz çizgilerin yakınlarında bulunabilecek ve yüzey altındaki okyanusa ait yaşamın işaretlerini taşıyabilecek materyaller bulmayı ümit ettiklerini söyledi.

Kaynak: NASA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder