27 Kasım 2014 Perşembe

Uzaydan görüntülenen güneş tutulmaları


NASA'nın güneşi gözlemleyen uydusu Solar Dynamics Observatory (SDO) kimi zaman güneş tutulmalarına şahit oluyor. SDO ile güneş arasına giren dünya (ya da ay) bu ilginç gök olayını meydana getiriyor. Aşağıda SDO'nun görüntülediği tutulmalardan örnekler bulabileceksiniz...

Uzaydan görüntülenen güneş tutulması - 22 Kasım 2014
SDO uydusundan güneş tutulması - 24 Eylül 2014
SDO uydusundan güneş tutulması - 07 Eylül 2014
SDO uydusundan güneş tutulması - 05 Eylül 2014
SDO uydusundan görüntülenen güneş tutulması - 26 Temmuz 2014
SDO uydusundan güneş fotoğrafı - 28 Şubat 2014
(Dünyanın gölgesi güneşin bir kısmını örtüyor.)
**********************************************************************

02 Aralık 2013'te görüntülenen tutulma
Uzaydan güneş tutulması -  02 Aralık 2013
NASA'nın SDO uydusu 02 Aralık 2013 tarihinde bir güneş tutulması görüntüledi. Uydunun görüş alanı ile güneş arasına giren Ay, güneş ışıklarını kapatarak ilginç görüntüler elde edilmesini sağladı.


********************************************************************
06 Ağustos 2013'te görüntülenen tutulma

Uzaydan görüntülenen güneş tutulması

06 Ağustos 2013 tarihinde ilginç bir güneş tutulması yaşandı. Ayın güneşin önünden geçtiği ve küçük bir kısmını örttüğü bu tutulma dünyanın hiçbir yerinden izlenemedi. Tutulmayı sadece NASA'ya ait SDO (Solar Dynamics Observatory) uydusu görüntüleyebildi.

SDO uydusu dünyanın yörüngesinde yaklaşık 36 bin kilometre yükseklikte güneşi gözleyen ve sürekli değişimlerini izleyen bir uydu. Güneşin birçok dalga boyunda fotoğraflarını dünyaya ileten ve güneş hakkında bilgilerimizi inanılmaz artıran bu uydu şimdi de bu ilginç olaya imza attı.




Tutulmanın ilginçliğinin yanı sıra SDO ekibine oldukça değerli bilgiler sağlaması bekleniyor. Önümüzdeki günlerde görüntülerin detaylı analizleriyle birlikte güneş ve ışınları hakkında daha kapsamlı bilgilere sahip olunabilecek.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder