22 Ekim 2013 Salı

Cygnus Uzay Aracı


NASA'nın özel sektöre devrettiği Uzay İstasyonu kargo taşımacılığında yeni bir şirket daha devrede. Orbital Sciences Corporation'a ait Cygnus Uzay Aracı uzaya fırlatıldı ve uzay istasyonuna ulaştı, yüklerini boşaltarak istasyondan ayrıldı.

Cygnus fırlatma anı - 18.09.2013
NASA TV'den canlı olarak yayınlanan fırlatma işlemi 18 Eylül 2013 TSİ 17:58'de gerçekleşti. 29 Eylül 2013'de istasyona varan Cygnus, 22 Ekim 2013 tarihinde ise yine bir canlı yayınla istasyondan ayrıldı.



Daha önce SpaceX firmasına ait Dragon Uzay Aracı başarılı bir şekilde fırlatılmış ve uzay istasyonuna kargo malzemelerini götürmüştü.

Önümüzdeki süreçte daha fazla sayıda özel firmanın kargo taşımacılığında yer alması hedefleniyor.

Cygnus Uzay Aracı
Cygnus Uzay Aracı Antares roketiyle fırlatıldı. Antares roketi yapılan deneme uçuşlarını başarıyla tamamlamıştı.

Uzay istasyonuna yaklaşık 589 kilogramlık yük taşıyan Cygnus ertelemelerle birlikte 29 Eylül 2013 günü istasyona vardı. Dragon da olduğu gibi astronotlar istasyona yaklaşan Cygnus'u robotik kol yardımıyla yakaladı ve istasyona sabitledi.

Cygnus'un uzay istasyonuna yaklaşma anı - 29 Eylül 2013
Uzay İstasyonu'ndan Cygnus ve Güney Afrika
Cygnus, uzun süre sabit kaldığı Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan 22 Ekim 2013 tarihinde ayrıldı. Cygnus, atmosfere girerek yanacak. Özel sektörün ticari uzay taşımacılığındaki yeni başarısını temsil eden Cygnus, Uzay İstasyonu Atlas Okyanusu üzerindeyken serbest bırakıldı.

Cygnus'un istasyondan ayrılma görüntüleri - 22 Ekim 2013

Cygnus'un uzay istasyonundan ayrılma görüntüleri videosu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder