9 Kasım 2013 Cumartesi

Buzullar eriyince oluşacak dünya haritası


Buzulların erimesiyle oluşacak Avrupa haritası
National Geographic, buzulların erimesi halinde dünyanın şeklinde meydana gelebilecek tahmini değişiklikleri haritaya aktardı.

İnternet sayfasında yer alan interaktif haritada, yeryüzü şekillerinin bugünkü görünümleri baz alınarak, buzulların erimesi halinde uğrayabileceği değişiklikler gösterildi.

Erimeyle birlikte deniz seviyesinin 66 metre yükseleceği öngörülerek hazırlanan haritada Kuzey Amerika'nın doğu kıyıları Atlas Okyanusu'na dahil oluyor. New York, Boston, Washington gibi büyük kentler direkt etkileniyor, Florida ise tamamen haritadan siliniyor.

Buzullar eriyince Kuzey Amerika
Amazon nehrinin büyük bir körfeze dönüşmesiyle Atlas Okyanusu Güney Amerika kıtasının içlerine kadar sokuluyor. Bugünkü nüfusuyla Arjantin'in 10 milyonluk başkenti Buenos Aires sular altında kalıyor.
Buzullar eriyince Güney Amerika
Buzulların erimesiyle Türkiye'nin de görünümünde değişiklikler göze çarpıyor. İstanbul'un direkt etkileneceği gösterilen haritada, Meriç nehri körfeze dönüşüyor, Ege kıyı şeridi sular altında kalırken, Çukurova'nın tamamı Akdeniz'in sularına katılıyor.

Buzullar eriyince Türkiye

Buzullar eriyince Türkiye
Kuzey Avrupa'da Hollanda ve Danimarka'nın neredeyse tamamı, Almanya'nın ise kuzey kesimleri sulara gömülüyor. Baltık Denizi havzasını genişletiyor ve aralarında St.Petersburg, Stockholm, Riga, Helsinki'nin de olduğu birçok kenti yutuyor.
Buzullar eriyince Kuzey Avrupa

Londra, Lizbon, Barselona, Roma, Odesa, Selanik gibi kıyı kentlerinin direkt etkileneceği öngörülürken, Venedik tamamen sulara gömülüyor.

Buzullar eriyince Güney Avrupa
Hazar Denizi ve Karadeniz'in kuzeye doğru genişleyerek Rusya steplerini sularla kapladığı ve bir noktada birleştikleri görülüyor.

Buzulların erimesiyle Karadeniz ve Hazar Denizi
Afrika, ilk bakışta en az değişikliğe uğrayan kıta olarak görünüyor. Fakat 80 milyonluk Mısır'da, nüfusun çok büyük kısmının yaşadığı delta ve Nil kıyıları, 'yeni Akdeniz'e dahil oluyor. Libya ve Mısır arasındaki bir alana Akdeniz'in girmesiyle burada büyük bir yarımada oluşuyor.

Buzullar eriyince Nil Deltası ve Kuzey Afrika
Buzullar eriyince - Afrika
Basra Körfezi, alanını neredeyse ikiye katlıyor ve Irak'ın orta noktasında yer alan başkent Bağdat da dahil ülkenin önemli bir kısmını yutuyor.

Buzullar eriyince Basra Körfezi
Çin'de yaklaşık 600 milyon kişinin etkileneceği öngörülen haritada, 160 milyonluk Bangladeş'i de Hint Okyanusu içine alıyor. Haritada Asya'nın devasa şehirleri, Şanghay, Pekin, Dakka, Kalküta, Karaçi, Bombay, Tokyo'nun direkt etkileneceği gösteriliyor.
Buzullar eriyince Asya
Buzulların erimesiyle Avustralya'nın ortasında büyük bir iç deniz oluşuyor. Sidney, Melbourne gibi deniz ile iç içe olan şehirler su taşmalarından direkt etkileniyor.

Buzullar eriyince Avustralya

3 yorum:

  1. Denizlerin bu kadar yükselmesi ne kadar yıl sonra gerçekleşecek deniliyor?

    YanıtlaSil
  2. Vay o zaman beş on yıla yeni bir yer bulmalıyım. Çünkü Üsküdar 'da oturuyorum

    YanıtlaSil