13 Mart 2014 Perşembe

Uzaydan canlı yayın - National Geographic


14 Mart’ı 15 Mart’a bağlayan Cumartesi sabahı 02:00’de National Geographic Channel, Dünya’dan 400 km uzakta 100 milyar dolarlık bir stüdyoda, saniyede 8 km hızla seyahat ederken canlı bir televizyon yayını yapacak ve izleyicileri stratosferin ötesine götürecek. Yayın ayrıca 15 Mart 2014 Cumartesi akşamı 22:00'de tekrarlanacak.

Uzaydan Canlı Yayın isimli 2 saatlik bu nefes kesici televizyonculuk olayı, Houston’da yer alan Görev Kontrol Merkezi ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan 170 ülkeye Nat Geo üzerinden Turkcell sponsorluğunda canlı olarak yayınlanacak. Aynı zamanda, canlı yayın süresince #livefromspace hashtag’i ile Twitter’dan İngilizce olarak sorusunu ileten kişiler astronotlar tarafından sorularının cevaplandırılma şansını yakalayacaklar.

Oturduğumuz koltuktan gerçek zamanlı olarak yaşadığımız gezegene bakış...

Nat Geo ekranı başında otururken Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Dünya’nın yörüngesi etrafındaki 90 dakikalık yolculuğu süresince güneşin batışı ve doğumundan, şehir ışıkları ve kutup ışıkları, yıldırım ve yıldız kaymalarına kadar gezegenden eşsiz görüntülere tanıklık edeceğiz.

Gravity’yi canlı izlemek gibi

Ayrıca Mastrocchio ve Wakata, uzaydan, izleyicilere rehberlik ederek mikrogravite ortamında aylarca nasıl yaşadıklarını anlatacaklar. Kendi deyimleriyle, tepetaklak uyumayı nasıl öğrendiklerini, nasıl fit kaldıklarını, kişisel hijyenlerini nasıl koruduklarını ve tabii ki (bu soru her zaman herkesin merak ettiği bir konu olmuştur) tuvaleti nasıl kullandıklarını anlatacaklar. Uçan bir laboratuvarda, bilimin gerçek dünya değerini gösteren daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış deneyleri uygulayacaklar Aynı zamanda, beyin tümörlerini almak için eğitilen beyin cerrahı robotlar için büyük bir ilham kaynağı olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun robot sistemleri de dahil olmak üzere uzayda bilimden Dünya’daki insanların nasıl yararlandıklarını göreceğiz. Bu iki saatlik canlı etkinlik boyunca, astronotlar, uçuş kontrol uzmanları ve araştırmacılar Uluslararası Uzay İstasyonu ve NASA Görev Kontrol Merkezi’ndeki kendi çalışma ortamlarında gösterilecek.

Tarihin ilk canlı uzay turunun sunucusu, uzman gazeteci, yapımcı ve TV sunucusu *Soledad O’Brien olacak. Houston’daki Görev Kontrol Merkezi’nden canlı yayın yapacak O’Brien “Bu son derece önemli yayının hem yapımcılarından biri olduğum hem de sunuculuğunu üstleneceğim için onur duyuyorum. Her gün baktığımız gökyüzünün ardında olup biten ve anlatılmayan birçok hikayeyi canlı olarak izleyici ile buluşturacağımız bu etkinlikte National Geographic ile birlikte çalışacağım için çok heyecanlıyım. Gravity’yi izlerken heyecanlananlar, astronotların her gün karşılaştıkları riskleri, yaptıkları fedakarlıkları ve başardıkları inanılmaz işleri gördüklerinde çok çok daha fazla etkilenecekler. Bu yayınla, Dünya sınırları dışında gerçekleştirilen en büyük şova tanıklık edeceğiz.” dedi.

“Her gün, Nat Geo’da takımımız yıldızlara ulaşmak için çabalıyor” diyor National Gepgraphic kanallarının başkanı Howard T.Owens. ”Şimdi, gerçekten de bunu yapıyoruz. İstasyona ve oradaki astronotlara bu inanılmaz erişimi sağlayabildiğimiz ve Dünya’yı canlı olarak gösterebilme gibi zorlu bir işi gerçekleştirebildiğimiz için onurlu ve coşkuluyuz.”


1 yorum: