5 Mayıs 2014 Pazartesi

LADEE kamikaze yaparak emekli oldu.


NASA’nın Ay’ın etrafındaki toz ve gaz oranını ölçen LADEE isimli uzay aracı, Ay’a kamikaze dalış yaparak görevini sonlandırdı. Çarpma sonucunda Ay yüzeyinde herhangi bir enkaz kalmadığı tahmin ediliyor.

Eylül 2013′ten bu yana Ay etrafında dolaşan ‘Lunar Atmophere and Dust Environment Explorer’ (LADEE), görevini tamamlamasının ardından, planlandığı gibi Ay’ın arka yüzeyine çarptı.


Bilim insanları, saatte 5 bin 800 kilometrelik yörünge hızı ile Ay’ın bir dağına veya kraterine çarptığı düşünülen LADEE’nin buharlaştığını tahmin ediyor. LADEE’ye ne olduğunu öğrenmek için NASA’nın bir diğer uzay aracı Lunar Reconnaissance Orbiter kullanılacak.

NASA Ames Araştırma Merkezi’nden Rick Elphic: “Bu hızda bir çarpışmanın hiç de nazik bir yanı yoktur. LADEE’nin ne tür bir etki yarattığını görmek ilginç olacak” diyor.

Ay atmosferi hakkında bulgular toplayan LADEE, 280 milyon dolara mal oldu ve Dünya’ya gönderdiği veriler bilim insanları tarafından hâlâ inceleniyor. Ay’ın tozlu atmosferinden örnekler almayı başaran LADEE, üzerindeki Ay Tozu Deneyi (LDEX) adlı cihaz sayesinde uydunun yüzeyini kaplayan toz bulutunu tanımlayabilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder