18 Mayıs 2014 Pazar

Rusların Proton-M roketi düştü.


Türkiye’nin dördüncü Türksat haberleşme uydusunu geçtiğimiz Şubat ayında başarıyla uzaya taşıyan “Proton-M” roketi Rusya’nın kendi haberleşme uydusunu taşırken kaza yaptı.

Kazakistan’ın Baykonur uzay üssünden ateşlenen “Proton-M” roketi, her şeyin yolunda gittiği düşünüldüğü sırada kritik arızayı yaparak 275 milyon dolarlık “Ekspres-AM4P” uydusunun kaybedilmesine neden oldu. Kazaya ilişkin geniş çaplı soruşturma başlatıldı.


Rusya’nın şimdiye kadar en güçlü haberleşme uydusunu dünya yörüngesine taşıması planlanan “Proton-M” roketi Baykonur uzay üssünden TSİ 00.42’de ateşlendi. Üstelik söz konusu ‘ağır sıklet’ roket için kritik sayılan ilk beş dakika geride bırakıldığında teknisyenler rahat bir nefes almıştı bile. Ancak uçuşun dokuzuncu dakikasına gelindiğinde beklenmedik bir gelişme yaşandı. Roketin ucunda uydunun yer aldığı bölüm plan dışı gövdeden ayrıldı. Bunun üzerine “Ekspres-AM4P” uydusu yeryüzüne geri düştü.

Arıza atmosfer dışı irtifada meydana geldiği için 5 tonluk uydunun 20 tonluk roket parçalarıyla birlikte uzayda tamamen dağıldığı açıklandı.

Rusya haberleşme uydusunu başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirmiş olsaydı 60 verici kanalla tüm Rusya’ya aynı anda televizyon yayınları yapacaktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder