3 Eylül 2014 Çarşamba

NASA'dan Mars'taki Opportunity uzay aracına format


Opportunity
Mars'ta 10 yılı geride bırakan Opportunity, bilgisayarında yaşanan sorun nedeniyle formatlanabilir.

NASA, web sayfasından yaptığı açıklamada, Opportunity'nin bilgisayarının kendisini sürekli resetlediğini, Ağustos'ta en az 10 defa yaşanan bu sorun yüzünden bilimsel çalışmaların aksadığı belirtildi.


NASA, sorunun aşılması için flash belleği formatlayarak bellekteki zararlı kısımları tespit etmeyi planlıyor. NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'ndan (JPL) John Callas, 'bellekteki çok kullanılmış hücrelerin resetlere neden olduğunu düşündüklerini' ifade ederek, format işlemiyle düşük bir risk alacaklarını söyledi. Uçuş yazılımı ve diğer kritik komutları farklı bir bellek hücresinde yer alan Opportunity, bilgileri kaydettiği belleğin formatlanmasının ardından görevine devam edebilecek.

Mars'ta sadece üç ay görev yapması planlanan Opportunity, ikizi Spirit ile 2004'te Kızıl Gezegen'e inmişti. Spirit 6 yıl görev yapmasının ardından devre dışı kalmışken, belleği bir kez formatlanmıştı.

Opportunity ise 200 milyon kilometre ötedeki JPL mühendisleri tarafından ilk kez bu ay içinde formatlanabilir. NASA, format sürecinde ilk olarak flash bellekteki tüm önemli bilgileri indirecek, ardından Opportunity flash bellekten bağımsız işlev göstereceği moda girecek. Format esnasında keşif robotunun iletişim donanımı da gözden geçirilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder