2 Kasım 2014 Pazar

Çin'in uzay aracı dünyaya döndü.


Çin'in Ay'ın yörüngesine gönderdiği deneysel uzay aracı, sekiz gün süren görevinin ardından Dünya'ya döndü. Chang'e 5, Apollo programından bu yana Ay'ın etrafını dolaşan ilk insan yapımı uzay aracı oldu.

Uzay keşfi programına son hızla devam eden Çin, Ay'a gönderilen Chang'e 5 deneysel uzay aracının başarıyla Dünya'ya indiğini açıkladı. Chang'e 5, Apollo görevlerinden bu yana ilk kez insan yapımı bir aracın Ay etrafını turladığı görev oldu.



8 GÜN BOYUNCA TURLADI

Diğer adı Xiaofei olan uzay aracı, Ay'ın etrafında sekiz gün boyunca turlayarak çeşitli ölçümler yaptı. Çin, 2017'de Ay'a insansız deney araçları göndererek yüzeyden toprak numuneleri almayı amaçlıyor. Xiaofei, Ay'a ait ölçümler yapılmasının yanı sıra, Dünya'ya geri dönüş yolculuğu için gereken teknolojilerin test edilmesi için büyük önem taşıyor. Çin, manevra, navigasyon, kontrol, ısı kalkanı gibi alanlarda mühendisliğini geliştirmeye çalışırken, Ay'a inecek uzay araçları için rotasyon ve iniş teknolojileri üzerinde çalışıyor.

MOĞOLİSTAN'A İNDİ

Sovyet Rusya'nın geliştirdiği bir yöntemle Dünya'ya geri dönen Xiaofei, atmosferde geri sekerek hızını düşürdü ve aşırı ısınma nedeniyle alev almaktan kendisi alıkoydu. Uzay aracı, Moğolistan'da boş bir araziye sağ salim inmeyi başardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder