7 Kasım 2014 Cuma

Interstellar (Yıldızlararası) Film Eleştirisi - 2014


Yıldızlararası - Interstellar filmi 07 Kasım 2014 tarihi itibariyle vizyona girdi. Biz de ilk günden filmi izledik ve görüşlerimizi bu yazımızda açıklayacağız.

Öncelikle filmi genel olarak beğendiğimizi ama bazı eleştirilerimiz olduğunu belirtelim.

Çok uzun olan filmin senaryosu genel olarak başarılı ama yönetmen Nolan'ın daha önceki yapıtlarına göre daha zayıf. Filmin başındaki olayların sonundaki olaylarla bağlantısının olması (ve bu bağlantının sonlarda açıklanması) yine klasik olarak işlenmiş. Filmin akışı ise belirgin bir tempoda ilerlemiyor. Kimi yerlerde çok hızlı gelişen olaylar kimi zaman sıkıcı olmaktan kurtulamıyor.

Uzay meraklıları için filmde hemen her şey mevcut. Solucan deliğinden kara deliklere, öte gezegenlerden göreceliğe, dördüncü beşinci boyutlara kadar hemen tüm ilgi çekici uzay konuları filmde işlenmiş.

Filmde yer yer çok ciddi bilimsel tartışmalar var. Eğer belirli bir bilgi seviyesinin üzerinde değilseniz tartışmaları takip etmekte zorlanabileceğinizi hatırlatalım.

Uzay-zaman, zamanın bükülmesi, karadeliklerin zamana etkileri gibi her biri çok ciddi bilimsel tartışmaların filmde kendisine yer bulması (ve neredeyse hepsinin iç içe olması) oldukça ilginç. Ama kimi zaman bu tartışmalar filmin akıcılığını ciddi anlamda sekteye uğratıyor. Bir çok şey anlatmak isteyen film çoğu zaman bunu başaramıyor bizce.

Christopher Nolan'ın Başlangıç'ta kullandığı ve büyük tartışmalara yol açan topaç benzeri bir obje bu filmde de mevcut. Filmin başında oldukça sıkıcı gibi görünen küçük ayrıntılar sona doğru anlam kazanıyor (her zaman kazanamıyor, bazıları havada kalıyor).

Filmin aksiyon sahneleri için de temkinli bir yorum yapmak zorundayız. Film Gravity gibi müthiş bir gerçeklik algısıyla sizi baş başa bırakamıyor. Ama ortalamanın üzerinde bir görselliğe sahip olduğunu da belirtmeliyiz.

Filmin kimi zaman ağırlaşan anlatımı, finali vs. 2001: Bir Uzay Destanı filmini anımsatıyor. Yine konusu itibariyle Mesaj (Contact) filmiyle de benzerlikler var. Ama ikisinden de birçok açıdan farklılaşıyor.

Filmin müziklerinin ise oldukça başarılı olduğunu söyleyelim. Ama kimi zaman müzikle sahnelerin uyumsuzluğu olduğu düşüncesindeyiz.

Sonuç itibariyle başarılı sayılabilecek bir uzay filmiyle karşı karşıyayız. Ama bir başyapıtla değil.

1 yorum:

  1. Eleştiriyi şimdilik okumamayı tercih ediyorum çünkü filmi henüz izlemedim sürpriz bozan bişey olabilir :)

    YanıtlaSil