8 Ocak 2015 Perşembe

30 Haziran 2015'te fazladan 1 saniye olacak.


30 Haziran 2015 tarihi itibariyle 2015 yılına 1 saniye eklenecek. International Earth Rotation Service (IERS) tarafından yapılan açıklamaya göre gerçekleşecek gelişmenin hayatlarımıza önemli bir etkisi olması beklenmiyor.

Peki neden bir yıla fazladan bir saniye eklenmesine ihtiyaç duyuluyor? Sorunun cevabı dünyanın dönme hızında gizli. Dünyanın dönme hızı her geçen gün yavaşlıyor. Bu yavaşlama günde saniyenin 2 binde biri kadar. Yani normal olarak hem hissedemeyeceğimiz hem de önemli bir etkisinin olamayacağı kadar küçük.

Ama saatlerin düzeltilmemesi durumunda biriken farkların önemli sorunlara yol açabileceği anlaşıldığından 1972 yılından beri belirli aralıklarla saatlere 1 saniyelik artış ekleniyor. En son değişiklik 30 Haziran 2012 tarihinde yapılmıştı.

Küçük bir ihtimal de olsa 30 Haziran 2015 günü bazı teknolojik aletlerde ve internette ufak çaplı sorunlar yaşanabilir. Birçok firma, özellikle de internet firmaları bu tarihte yaşanacak saat değişikliği için şimdiden çalışmalar yapmaya başladı. Örneğin Google, 30 Haziran günü serverlarına milisaniyeler boyutunda eklemeler yaparak bu değişiklikten etkilenmemek istiyor.

2 yorum:

  1. Mevcut saate ekleme ya da çıkarma yapılamaz. Saniye eklemek yani herhangi bir miktarda zaman eklemek demek bir saniye içerisinde geçen sürenin yeniden düzenlenmesi demek. Bu da dünyadaki tüm saatlerin değişmesi yeni saatlerin üretilmesi demek.
    Daha basit tanımla zamana zaman mı ekleniyor var mı böyle birşey. Bir saniye ekleyen bir saatte ekler bir saat ekleyen bir ömür de ekler. Bu mümkün değildir.

    YanıtlaSil
  2. Bu 1 saniye bizim anladığımız ve günlük hayatta kullandığımız cinsten saatlerde değil de, daha çok bilimsel araştırmalar için kullanılan hassas konularda kullanılır bence.
    Yoksa günlük hayata uyarlanması demek, bütün saatlerin mekanizmalarının değiştirilmesi demek. 1 saniye için de kimse bunu yapmaz zaten.

    YanıtlaSil