31 Temmuz 2015 Cuma

21 Işık Yılı uzaklıkta kayalık bir gezegen keşfedildi: HD 219134b


HD 219134b (Canlandırma)
NASA, Güneş Sistemi dışında Dünya'ya en yakın gezegeni keşfetti. HD 219134b adı verilen gezegenin yörüngesinde döndüğü yıldız, Dünya'dan çıplak gözle görülebiliyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nden (NASA) astronomlar, Spitzer Uzay Teleskobu'nu kullanarak Güneş Sistemi'ne en yakın kayalık gezegeni keşfetti. Dünya'dan daha büyük olan gezegene HD 219134b adı verildi.

NASA'dan yapılan açıklamada, Dünya'ya 21 ışıkyılı uzaklıkta bulunan gezegenin, yörüngesinde döndüğü yıldızın dünyadan çıplak gözle görülebildiği belirtildi. Gezegenin içinde bulunduğu Cassiopeia Takımyıldızı, gökyüzünde Kutup Yıldızı'nın yakınlarında yer alıyor.

Altın değerinde bir keşif

NASA'nın Jet Tahrik Laboratuvarı'ndan bilim insanı Michael Werner, yeni keşifin bilimsel veriler açısından altın değerinde olduğunu ve HD 219134b'nin astronomların üzerinde en çok çalıştığı konulardan biri olacağını ifade etti.

Kütlesi Dünya'nın 4 katı
HD 219134b

Uzmanlar, gezegenlerin kendi güneşlerinin yörüngesinde dönerken keşfedilmesinin, Dünya'ya göre konumlarından dolayı çok nadir görüldüğünü belirtiyor. HD 219134b'nin keşfedilmesinin ise, yörüngesinde döndüğü yıldızla Dünya arasında bulunduğu, dolayısıyla yıldızın ışığının Dünya'ya ulaşmasını engellediği bir sırada gerçekleştiği ifade ediliyor.

Yapılan hesaplamalarda, HD 209134b'nin dünyadan 1,6 kat daha büyük ve 4 kat daha fazla kütleye sahip olduğu tespit edildi. Ayrıca gezegenin kendi etrafında bir tur tamamlamasının 3 gün sürdüğü belirlendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder