16 Ocak 2012 Pazartesi

Güneşe çok yaklaştığı halde erimeyen Lovejoy kuyruklu yıldızı NASA'yı bile şaşırttı.


ABD'nin Ulusal Havacılık-Uzay Dairesi NASA'nın astronomları Güneş'in sıcaklığına ölümcül düzeyde yaklaşan kuyrukluyıldızın "tamamen erimekten" kurtulmasını büyük şaşkınlık içinde izledi.

"Lovejoy" adlı "kartopu" kuyrukluyıldız, Güneş'e milyonlarca dereceye varan mesafede 121 bin kilometre "çok yaklaştığı halde" eriyip yok olmadan Güneş'in öteki yüzünde teleskoplarda göründü.

Gökbilim uzmanları, bunun, Lovejoy kuyrukluyıldızının sanılandan çok daha büyük olmasından kayaklanmış olabileceğini belirttiler.

-Kuyruklu Yıldızlar Hakkında Kısa Tanımlar-

Evrenin sonsuz ilginç varlıklarından kuyrukluyıldızlar aşağıdaki bölümlerden oluşur:

Çekirdek (Nüve): Az katı ve kararlı olan çekirdek, su buzu ve diğer donmuş gazlarla az miktarda kozmik toz ve diğer katı cisimlerden oluşur.

Koma: diğer adıyla "yıldızsaçı", çekirdekten buharlaşan su, karbondioksit ve diğer nötr gazların yoğun bulutu. Kuyrukluyıldız özü ışık topu şeklinde görülür.

Hidrojen bulutu: Çok büyük (milyonlarca km) ancak son derece seyrek nötr hidrojen zarfı.

Toz kuyruk: 10 milyon km'yi aşan uzunlukta, çekirdekten kaçan gazlarla taşınan mikroskobik toz zerrelerinden oluşmuş duman. Kuyrukluyıldızın, çıplak gözle görülebilen en belirgin özelliğini teşkil eder.

İyon kuyruk: Kuyrukluyıldızın, yüzlerce milyon km'ye varan uzunlukta, güneş rüzgarıyla reaksiyon sonucu iyonize olmuş gazlardan oluşan plazma kuyruğu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder