1 Ocak 2014 Çarşamba
Astronomi Sözlüğü (A Harfi)
Sözlüğün diğer tüm harfleri için buraya tıklayın.
Afel: Güneş etrafında dolanan bir gökcisminin güneşe en uzak olduğu noktadır. Detaylı bilgiler için tıklayın.
Albedo: Yüzeylerin yansıtma gücü veya bir yüzeyin üzerine düşen elektromanyetik enerjiyi yansıtma kapasitesi. Genel olarak güneş ışığını yansıtma kapasitesi için kullanılır.
Alt Meridyen: Meridyenin ufuk altında kalan kısmına denir.
Amun 3554: Çok değerli platinyum, demir, nikel ve kobalt madenlerini içerdiği düşünülen ve göktaşı madenciliğinde en gözde olarak göze çarpan göktaşı.
Anahtar Deliği: Dünyaya yaklaşan gök cisimlerinin yer çekimi kuvvetinin etkisiyle dünyanın yörüngesine girdikleri bölgeleri temsil eder.
Andromeda Galaksisi: Samanyolu Galaksisi'ne 2,2 milyon ışık yılı uzaklığındaki M31 adıyla da bilinen galaksi.Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.
Apollo Projesi: NASA tarafından gerçekleştirilen insanlı ay yolculukları projesi.
Apophis: 2004 yılında keşfedilen ve 2029 yılında dünyaya çarpma ihtimali bulunduğu hesaplanan ve kelime anlamı olarak Eski Yunanca'da yok edici anlamına gelen asteroid.
Arcturus: Çoban takımyıldızında yer alan yıldız, -0,04 görünür kadiriyle gökyüzündeki üçüncü en parlak yıldızdır. Güneşten yaklaşık 37 yılı ışık yılı uzakta bulunan ve bir kızıl dev olan Arcturus'un çapı güneşin çapının 20 kat daha büyüğüdür.
Armstrong Sınırı: Atmosferin yaklaşık 19. kilometresindeki insan hayatına elverişsiz bölgenin başlangıcıdır. Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.
Asteroit: Güneş Sistemi'nde yer alan, yörüngeleri Mars ile Jüpiter arasında bulunan ve sayıları 40 binden fazla olan genellikle küçük hacimli ve kütleli gök cisimleridir.
Astrobiyoloji: Evrende yaşamın ortaya çıkmasını ve evrimini sağlayan jeokimyasal ve biyokimyasal etken ve süreçleri konu alan bir bilim dalıdır.
Astronomi: Gökcisimlerinin hareketlerini, kökenlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini gözleyen ve bu gözlemler ışığında açıklamalar getiren bilim dalıdır.
Astronomik Birim (AU): Dünya ile güneş arasındaki mesafe olan 149,6 milyon km.'lik uzaklıktır. Evrendeki büyük uzaklıkları kolay ifade etmek için kullanılır.
Astronot: (bkz. Uzay İnsanı)
Atarca (Pulsar): Hızla dönen, kalp atışı gibi ritmik şekilde uzaya radyo dalgaları gönderen, güçlü manyetik alana sahip nötron yıldızlarıdır.
Atmosfer: Dünyanın ve diğer bazı gezegenlerin etrafını saran, çoğunlukla gazlardan ve buharlardan oluşan bir örtüdür. Oluşumunda gezegenin kendisinden ve diğer birçok faktörden etkilenir. Atmosfer basıncı ise atmosferi oluşturan gazların ağırlığıdır. Dünya atmosferinin yere yakın kısmının % 78'ini azot, % 21'ini oksijen, % 1'ini ise diğer gazlar ve su buharı oluşturur. Atmosfer hakkında daha detaylı bilgiler için buraya tıklayın.
Aurora Australis: Güney Işıkları olarak da bilinir. Güneşten gelen ve kutuplardaki manyetik alanlara sürüklenen elektrik yüklü parçacıkların yol açtığı değişik renklerde Güney Kutbu'nda oluşan ışımalara denir.
Aurora Borealis: Kuzey Işıkları olarak da bilinir. Güneşten gelen ve kutuplardaki manyetik alanlara sürüklenen elektrik yüklü parçacıkların yol açtığı değişik renklerde Kuzey Kutbu'nda oluşan ışımalara denir.
Ay: Dünya gezegenin tek doğal uydusudur. Güneş Sistemi içinde yer alan beşinci büyük doğal uydudur. Dünyadan yaklaşık uzaklığı 384 bin kilometredir. Ayın ve dünyanın kendi etrafında dönme süreleri aynıdır. Dolayısıyla dünyadan ayın hep aynı yüzü görünür. Ay, insanların yüzeyine indiği ve araştırmalar yaptığı tek gök cismidir. Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.
Ay Tutulması: Ay Dünya'nın arkasına dolanıp dünyanın gölgesine girdiğinde gerçekleşen doğa olayıdır.
Ayın Evreleri (Fazları ya da Safhaları): Güneşin ışığını yansıtan ayın dünyadan görünen aydınlık yüzeyinin toplam yüzeyine oranını belirtir. 2012 yılındaki ayın evreleri için buraya tıklayın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder