Sözlüğün diğer tüm harfleri için buraya tıklayın.
Baykonur Uzay Üssü: Kazakistan'ın Baykonur kasabasının 320 km.güneydoğusunda kurulmuş dünyanın en eski ve en büyük uzay üssüdür. 02 Haziran 1955'te hizmete girmiştir.SSCB'nin dağılmasından sonra Rusya tarafından Kazakistan'dan kiralanmıştır.
Beyaz Cüce: Yakıtını tüketen yıldızların genişleyen ve kırmızı dev haline gelen yıldızlar bir sonraki aşamada yaşadığı büyük patlamayla dış katmanlarını uzaya püskürtür. Geriye kalan küçük parçaya beyaz cüce denir.
Big Bang: (bkz. Büyük Patlama)
Biyosfer: Dünyada canlılığın oluştuğu 16 ila 20 km.kalınlığındaki tabakadır. Diğer gezegenler için tanımlanacak olursa bir gezegenin dış kabuğunun hava, toprak, kaya ve su içeren, içinde yaşam bulunan ve bu canlılığın çeşitli çevrimler ve dönüşümler geçirdiği bölümüdür.
Bulutsu: Uzayda yıldızlar arasında bulunan boşluklarda yer alan ve yıldızların yaydığı ışıkla görünür hale gelen yoğun gaz ve toz bulutlarına verilen isimdir.
Omega Bulutsusu - M17 |
Büyük Kırmızı Leke: Büyük Kırmızı Leke, Jüpiter gezegeninde yer alan ve yaklaşık 340 yıldan beri devam eden bir fırtınadır. Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.
Büyük Magellan Bulutu: Large Magellanic Cloud orijinal ismiyle anılan Büyük Magellan Bulutu, Samanyolu Galaksisi'nin uydu galaksilerinden biridir. Dünyaya yaklaşık 180 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan gökada, 30 bin ışık yılı çapında olup sarmal bir yapı içermekte ve yaklaşık 1 milyar yıldız içermektedir. Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.
Büyük Patlama: Evrenin yaklaşık 13,7 milyar yıl önce sonsuz yoğunlukta ve sonsuz sıcaklıkta bir noktadan meydana geldiğini savunan ve o patlamadan beri evrenin sürekli genişlediğini öngören teori.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder