10 Şubat 2012 Cuma

Robot cerrahlar uzayda


Avrupa Uzay Ajansı, uzun vadede astronotların tıbbi ihtiyaçlarına cevap vermek için geliştirilen, zenginleştirilmiş gerçeklik sistemini görücüye çıkardı.

“Bilgisayar Destekli Tıbbi Teşhis ve Cerrahi Sistemi”, doktorun kullanacağı bir başlık ve üç boyutlu yönlendirme sisteminden oluşuyor. Sistem, zaten uzay istasyonunda bulunan ultrason cihazı ile çalışacak şekilde optimize edilmiş, ama ileride daha esnek bir sistem geliştirilmesi planlanıyor.
Proje uzun süreli uzay sehayatlerinin en ciddi problemlerinden birine çözüm getirmeyi amaçlıyor. Uzun vadeli uzay yolculuklarında, tıbbi sorunlar çıktığında müdahale edebilmesi için doktor bulundurulması şart. Ama uzay yolculuklarına fazladan personel eklenmesi çok masraflı.

Sistemin uzay yolculuklarında kullanılması doktorların dünyadan ayrılmadan astronotları tedavi etmesine olanak sağlayacak. Sistemin öne çıkan parçaları, uzay istasyonundan steryo görüş sağlayan başlık ve kızılötesi kamera ile takip edilen yönlendirme aleti. Hastanın üzerine yerleştirilen klavuz işaretleri sisteme önemli bölgeyi tanıtıyor, daha sonra bölge doktorun önündeki mankenin üzerinde işaretleniyor.

Doktor elindeki aleti oynattığında kaydedilen hareket uzayda hasta üstünde tekrarlanıyor. Sistemde hem sesle kontrol için eklenmiş ses tanıma sistemleri; hem de kullanıcıya referans görüntüleri sağlama özelliği var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder