10 Şubat 2012 Cuma

Mars yüzeyinde enkaz tespiti: Phoenix Lander ve Spirit'in fotoğrafları çekildi.


NASA’nın Mars’ı gözlemleyen uydusu, Kızıl Gezegen’in yüzeyinde görev dışı kalan iki ABD uzay aracının fotoğraflarını çekti.

Mars Keşif Uzay Aracı (MRO) tarafından 26 ve 29 Ocak’ta çekilen renkli fotoğraflarda, buz tutmuş Mars yüzeyinde ölü olarak duran Phoenix Lander ve keşif robotu Spirit’in iniş takımı tespit edildi.

Phoenix Lander, 2008 yılında Mars’ın yüzeyine inmişti. Sprit keşif robotu ise Ocak 2004’te, paraşüt ve hava yastıkları sayesinde Mars’ın yüzeyinde zıplayabilen üç ayaklı platform sayesinde Gusey kraterine düşmüştü. Geride kalan altı yıl içinde 3.2 kilometre mesafe kaydeden Sprit, 2010 yılında sinyal göndermeyi kesmişti. Spirit’in iniş platformu, Bonneville kraterinin güney batısında bulundu.




NASA yetkilileri, enkazların geçmişte de tespit edilmiş olabileceğini ancak siyah beyaz fotoğrafların buna izin vermediğini belirtti. MRO, sahip olduğu HiRise kamerasıyla Mars’ın renkli fotoğraflarını gönderince, Kızıl Gezegen’in buz tutmuş yüzeyinde yatan enkazlar da ortaya çıktı.

Spirit, ikizi olan Oppurtunity ile Mars’a iniş yapmış ancak Mayıs 2009’da kuma saplanmıştı. 10 ay saplı kaldığı yerden veri göndermeye devam eden keşif robotunun daha sonra sinyali kesildi. Sekiz yıldır görevine devam eden Oppurtunity ise Ağustos 2011’de 22 kilometre genişliğindeki Endeavour kraterine ulaşmayı başardı.

PHOENIX KÜLLERİNDEN DOĞMAYACAK

Phoenix Mars Lander, Mayıs 2008’de, Kızıl Gezegen’in kuzey kutup dairesinin etrafındaki buzul bölge Vastitas Borealis’i incelemeye başladı. 475 milyon dolarlık uzay aracı, altı ay süren görevi boyunca Mars yüzeyinin altında katı halde su bulunduğunu doğruladı ve Mars’ın kumu hakkında önemli analizler yaptı. 

Phoenix, yeterli güneş ışını almaması ve sert rüzgarlar nedeniyle Kasım 2008’de faaliyet dışı kaldı. Mars’ın mezar olduğu iki uzay aracını görüntüleyen MRO, NASA’nın bugüne dek yürüttüğü tüm gezegenlerarası görevlerde elde edilen verilerin tümünden daha fazla bilgiyi Dünya’ya yollamayı başardı.

Uzay aracı, Mart 2006’da Mars yörüngesine girdi. MRO, Mars’ın iklim özelliklerini, sert rüzgarlarını ve meteor çarpmalarının neden olduğu etkileri inceliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder