9 Mart 2012 Cuma

ABD'nin yörüngedeki gizli uzay aracı X-37B bir yılını doldurdu


Amerikan Hava Kuvvetleri'nin geçen yıl Mart ayında uzaya dokuz aylığına gönderdiği deneysel esrarengiz uzay aracı X-37B, yörüngede bir yılını doldurdu.

Space.com web sitesinin haberine göre, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin yetkilisi Yarbay Tom McIntyre, 5 Mart'ta uzaya gönderilen X-37B'nin devam eden deneylerinin sonuçlarından büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, "X-37B yeniden kullanılabilir uzay uçağı için standart hazırlama programı ve yörüngede bir yılını aşan bu program, büyük bir deneysel yatırım değeriyle bize dönüyor" dedi.
ABD'nin bu çok gizli, görev ve amacı açıklanmayan, 5 Mart'tan 2011'den beri yörüngede bulunan küçük bir mekik benzeri insansız uzay aracı X-37B'nin Çin'in uzay laboratuvarını gözetlediği ya da dinlediği yolunda spekülasyonlar yapılmıştı. Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) görevini açıklamayı reddetmesine karşın, amatör gökbilimciler, uzay aracının yolu ve yörünge irtifasının neredeyse Çin'in uzay laboratuvarı Tiangong-1 ile aynı olduğunu belirtiyorlar.

Uzaydan uzaya casusluğun tamamen yeni bir saha olduğunu söyleyen uzmanlar, son derece hassas sensörlerle yapılan bu dinleme yönteminin, Çin'in henüz başlagıç aşamasındaki uzay istasyonunu yakından izlemek için kullanılıyor olabileceğini düşünüyorlar.

Pentagon yetkilileri, uzay aracının yeni bir silah olmadığı ancak yerdeki askeri tesis ve kuvvetlere yardım ve destek amacıyla kullanılacağı yönünde ısrarlı açıklamalar yapmıştı.

11 yılı aşkın bir süredir geliştirilmekte olan X-37B (Yörünge Test Aracı) adlı robot uzay aracı, 8,9 metre uzunluğa ve 4,5 metre kanat genişliğine sahip. Askeri yetkililer, güneş panelleri sayesinde uzun süre uzayda kalabilen bu aracın yeni teknolojileri denemek için bir yörünge laboratuvarı olarak kullanılacağından başka ayrıntı vermemişti.

Uzmanlar, Pentagon'un bu robot uzay aracının askeri bir proje olduğunu, aksi taktirde hükümetin bunun için bu kadar para ve mali kaynak ayırmayacağına işaret ediyor.

Başta bir NASA projesi olan ancak 1999'da Hava Kuvvetlerine devredilen X-37B, Boeing firması tarafından yapıldı. Esrarengiz uzay aracı yörüngeye oturduktan sonra güneş panelleri ve lityum-iyon bataryalarından sağladığı elektrikle çalışıyor.

Uzay mekiklerinin geçen yılın sonunda emekliye ayrılmasından önce üretilen yeni uzay aracı, başta gizli tutulan bir proje olsa da Cape Canaveral'daki fırlatmanın ardından epey ses getirmişti.

Uzmanlar, aslında bir NASA projesi olan X-37B'nin uzayda ne kadar kalacağının, görevinin ne olacağının ve ne amaçla tasarlandığının bilinmediğine işaret ederken, çok sayıda ülkenin, özellikle Çin'in, uzayın askeri amaçlı keşfine soyunduğu bir dönemde, bu uzay aracının spekülasyon konusu olabileceğini belirtmişti.

Deneme uçuşunun başarılı olmasının, yörüngeye yeniden kullanılabilir ticari uzay gemilerinin gönderilmesi yönünde önemli bir gösterge olacağını ifade eden uzmanlar, 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan ve yüz milyonlarca dolar harcanan X-37B'nin uzaydan silah atabilecek bir tür insansız savaş uçağı olarak da kullanılabileceğini ileri sürmüştü.

Amerikan Hava Kuvvetleri yetkilileri, daha önceki açıklamalarında, uzaya insan göndermeksizin NASA'nınki gibi bilimsel deneyleri yapacak ve küçük yükleri dünyaya getirecek bir uzay aracına ihtiyaçları bulunduğunu kaydetmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder