13 Kasım 2012 Salı

Astronomi Sözlüğü (S Harfi)


Sözlüğün diğer tüm harfleri için buraya tıklayın.

Sağ Açıklık: Bir yıldızdan geçen öğlenin ilkbahar noktasından geçen öğlene göre açısal uzaklığı olarak tanımlanmakta olup, artı yönde ölçülür. Ekvatora bağlı koordinat sistemine ilişkin iki terimden biridir (diğer terim dik açıklıktır). Bir başka deyişle, gökkürenin boylamı olarak ifade edilebilir. Rektesansiyon ve baharaçısı diğer adlarıdır. Ölçüm aralığı 0-24 saattir.

Samanyolu: Güneş Sistemi'ni de barındıran gökada. Çubuklu sarmal türünde bir galaksidir. Tahminlere göre 200 ila 400 milyar arası yıldızı barındırır. Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.

Satürn: Güneş Sistemi'nde yer alan ve güneşe uzaklık açısından altıncı gezegendir. Büyüklük açısından Jüpiter'den sonra ikinci sırada yer alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşan gaz devleri sınıfına girer. Güneşe ortalama uzaklığı 1 milyar 426 milyon kilometredir. Satürn'ün en dikkat çekici özelliği halkalarıdır. Yapılan keşifler halkalarının gezegenin etrafında yüzeyinin 6700 km ile 150 bin km uzaklığında  ve sadece 100 metre derinliğinde binlerce belki de milyonlarca çapı 1 cm ile 10 metre arasında değişen buz ve kaya parçalarından oluşmaktadır. Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.

Scott Carpenter: ABD'nin 24 Mayıs 1962'de uzaya gönderdiği ikinci astronot.

Sedna: Neptün ötesi gök cisimlerinden biri. 14 Kasım 2003'te keşfedilen ve cüce gezegen ya da 10.gezegen olarak tanımlanması önerilen Sedna hakkında henüz bir karara varılamamıştır. Detaylı bilgiler için buraya tıklayın.

Sekstant: Yerküre üzerinde bulunulan yerin enlemini belirlemek amacıyla, bir gök cismiyle ufuk düzlemi arasındaki açısal mesafeyi ölçmekte kullanılan optik seyir cihazı.

Sirius (Akyıldız): Büyük Köpek Takımyıldızı'nda yer alan bir çift yıldız. -1,47 görünür kadiriyle gökyüzündeki en parlak yıldızdır. Güneş Sistemi'n yaklaşık uzaklığı 8.47 ışık yılıdır.

Soluk Mavi Nokta: Dünyanın Voyager 1 sondası tarafından rekor uzaklıktan çekilen bir fotoğrafı. Fotoğraf için buraya tıklayınız.

Son Dördün: Ayın dünyadan sol yarısının aydınlık göründüğü evre.

Spirit: NASA tarafından Mars'a gönderilmiş robot. 2004 yılından 2010 yılına görev yapmış ve bu tarihten itibaren sinyal göndermemektedir.

Sputnik: Sovyetler Birliği tarafından insan yapımı uyduların uygulanabilirliğini göstermek ve test etmek için yapılmış bir dizi insansız uzay uçuşudur.

Süper Ay: Ayın dolunay şeklinde dünyaya en yakın mesafeye gelmesine denir. Ay, Süper Ay konumunda en uzak konumuna göre % 14 daha büyük görünür.

Svetlana Savitskaya: Uzaya çıkan ikinci kadın. 1982 yılında SSCB tarafından uzaya gönderilen Svetlana Savitskaya 25 Temmuz 1984'te ilk uzay yürüyüşünü yapan kadın olarak tarihe geçti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder