21 Mart 2012 Çarşamba

NASA'dan 2.7 milyon fotoğraflık Gök Atlası


ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 14 yıl süren WISE projesinde elde edilen 2.7 milyon fotoğrafı bir araya getirerek dev bir “Gök Atlas”ı oluşturdu.


Keşif ve gözlem teleskobu olarak tasarlanan WISE (Geniş Alanlı Kızılötesi Araştırma), 1998 yılında başlayan bir projenin ürünü. 2009 yılında Dünya’nın yörüngesine ateşlendiğinden bu yana her 6 ayda yaklaşık 1,5 milyon fotoğraf çeken WISE, asteroitleri, ölü yıldızları, galaksileri ve evrenin geri kalanını inceliyor.

WISE projesinin en başından beri üyesi olan UCLA Üniversitesi’nden Edward Wright, oluşturulan Gök Atlas’ı hakkında, “WISE, 14 yıllık çabanın meyvesini astronomi dünyasına sundu” dedi. Wright ve meslektaşları, Gök Atlas’ının oluşturulmasına Nisan 2011’de başladı. Atlas'ta, 560 milyon yıldız, asteroit ve galaksi yer alıyor.

Andromeda Galaksisi
Her 11 saniyede bir fotoğraf çeken WISE’ın her karesi, Dolunay’ın üç katı kadar alan kapsıyor. Teleskobun bugüne kadar Dünya’ya gönderdiği veri miktarı ise tam 15 trilyon bayt. California, Pasadena’daki Teknoloji Enstitüsü’nde kızıl ötesi fotoğrafların analizi ve depolanmasıyla görevli ekipte çalışan Roc Cutri, “WISE, evren hakkında büyük keşiflere imza atan Panteon’ların arasına katıldı” yorumunu yaptı.

Cassiopeia Takımyıldızı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder