21 Nisan 2012 Cumartesi

Göktaşı madenciliği için yeni şirket: Planetary Resources


Google’ın patronları, ünlü yönetmen James Cameron ve uzay araştırmalarına verdikleri destekle tanınan bazı ünlü isimler dev bir proje için güçlerini birleştirdi. Ekip yakında faaliyete geçecek Planetary Resources Inc. (Gezegen Kaynakları A.Ş.) isimli şirketle göktaşlarında maden arayacak.

Planetary Resources’ın bu hafta yaptığı basın açıklamasında, şirketin uzay araştırmaları ve doğal kaynak sektörlerini bir araya getirerek küresel ekonomiye trilyonlarca dolar katkı yapacağı ve insanlığın refahını sağlayacağı dışında bir ipucu verilmedi. Wall Street Journal, şirketin resmi lansmanının Salı günü Seattle’da yapılacağını bildirdi.
Planetary Resources’ın hedefleri akıllara bilimkurgu romanlarını ya da Hollywood filmlerini getirse de, aslında NASA’daki uzmanlar şimdiden dünyaya yakın göktaşlarından madencilikte faydalanmanın yolunu bulabilmek için çalışmalara başladı.

PROJE YENİ DEĞİL AMA...

Aslına bakılırsa, göktaşlarından demir, nikel gibi kritik metallerin kaynağı olarak faydalanılması uzun bir süredir tartışılan bir konuydu. Ancak maliyetin yüksek olması, bilimsel uzmanlık eksikliği, teknik imkansızlıklar gibi sebeplerden ötürü projeler hayata geçirilemedi. NASA uzmanları projelerin maliyetinin onlarca milyar dolar olacağını ve astronotları bir göktaşına indirmek için 10 yıl gerekeceğini belirtti. Haftaya yapılacak lansman toplantısının ev sahipliğini uzay çalışmalarına verdikleri destekle tanınan Peter Diamandis ve Eric Anderson yapacak. Özel uzay uçuşlarını yüreklendirmek amacıyla açılan Ansari X-Prize yarışmasının beyni olan Diamandis, göktaşlarında madencilik fikrini uzun zamandır savunuyor. Bu tür projelerin yaygınlaşması durumunda maliyetlerin düşürülmesi için herkesin harekete geçeceğini ifade eden Diamandis, bu yıl başında Forbes dergisine verdiği bir röportajda, “Uzayın kaynaklarının insanlara açılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

GOOGLE'CILAR DANIŞMAN, NASA DİREKTÖRÜ BAŞKAN

Planetary Resources’ın “yatırımcı ve danışman grubu” listesinde, Google CEO’su Larry Page, şirketin idari başkanı Eric Schmidt, “Avatar” filmiyle çoktan uzaya çıkan yönetmen Cameron, Microsoft’un iki kez uzaya giden eski yöneticisi Charles Simonyi, Google direktörü ve sermayedar Ram Shriram ve Teksaslı teknoloji devi Ross Perot da bulunuyor. Basın bülteninde ayrıca NASA’nın Mars misyonunun eski direktörü Chris Lewicki, Planetary Resources’ın başkanı ve başmühendisi, Diamandis ve Anderson ise eşbaşkanları olarak belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder