2 Nisan 2012 Pazartesi

NASA, uzaya insansı robotlar göndermeye hazırlanıyor.


NASA yakın bir zamanda uzay araştırmalarını insan ve insansı robotlarla yürütmeyi umuyor. Uzay ve Havacılık Dairesi, bu hayaline her geçen gün daha da yakınlaşıyor.

Robonot 2, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki ilk robot astronot. Kısaca R2 olarak anılan robot astronot geçen yıldan bu yana uzay istasyonunda. R2’nin tüm sistem ayarlarını gözden geçiren yeryüzündeki NASA ekipleri ve istasyondaki astronotlar, yeni bir takım arkadaşına kavuşmaktan memnun.

Halen dört robot astronot var, ancak bunlardan sadece R2 uzayda. Bu dört robottan biri de geçen yıl Smithsonian Uzay ve Havacılık Müzesi’nde sergilenmişti. Ron Diftler, robot astronotların tasarımında insansı özellikleri dikkate aldıklarını söylüyor: "Robotlar ve insanlar arasındaki etkileşimin kolay ve rahat olmasına büyük özen gösterdik."

NASA, projede General Motors’dan destek almış. Robot astronotlar, tek başlarına veya tele-kumanda aracılığıyla çalışabiliyor. Mühendis Mike Goza, "Sol ekran robotun sol gözüyle gördüğünü sağdaki de sağ göz görüşünü yansıtıyor. Böylelikle robotun gördüklerini ben de görüyorum," diyor.

Robot astronot, NASA mühendislerinin kask ve eldivenlerindeki alıcılardan gönderilen sinyallere göre hareket ediyor. Goza, "Tam bir kukla gibi aslında," diyor. Robot astonotların elleri insan elinin tüm işlevlerini yapabiliyor. Bu özelliğe sahip olmaları robotların uzayda yapılan bakım ve onarım çalışmalarına katılabilmesi açısından önemli. Mühendis Mike Goza, robotların astronotların uzayda yapması gereken tehlikeli görevleri üstlenebileceğini söylüyor: "Astronotlar uyurken, robotların uzaya çıkıp, onların çalışma ortamlarını hazır hale getirmelerini bu şekilde ekip arkadaşlarının uzayda geçirmeleri gereken saatleri azaltmalarını umuyoruz."

Robot astronotların aynı zamanda uzay aracındaki tamir işlerini de üstlenmesi umuluyor. Aslında robot-astronotlar, uzaydaki ilk robot değiller. Mars’taki Rover aracı da bir tür robot. Sadece insansı değil.

Amerikan Uzay ve Havacılık Müzesi'nden Valerie Neal, "Robotlar, uzun zamandır gezegenlerde dolaşıyor, ama insan gibi görünmüyor, insan gibi hareket etmiyorlar. Robot astronotlar ise neredeyse gerçek bir insan gibi duruyor," şeklinde konuşuyor. Robot astronotlar bir gün uzayda insanların yerini alabilir, ancak bunun için daha uzun yıllar gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder