11 Haziran 2012 Pazartesi

Çin dördüncü insanlı uzay uçuşuna hazırlanıyor.


Çin bu ayın ortalarında uzaya üç taykonot (Çin'de uzay adamı) göndermeyi planladığını açıkladı. Şenzu-9 uzay aracını taşıyacak roketin ülkenin kuzey batısındaki bir noktadan fırlatılması bekleniyor.

Resmi Şinhua haber ajanına göre uzay aracı, biri kadın olacağı belirtilen taykonotları Tiangong 1 uzay istasyonu modülüne götürecek. Bu Çin'in 2008'den bu yana gerçekleştirdiği dördüncü insanlı uzay uçuşu olacak. Çin, 2003'te Rusya ve ABD'nin ardından uzaya kendi başına insan gönderebilen üçüncü ülke olmuştu.

Geçen yıl Çin'den yönlendirilen bir insansız uzay aracı Tiangong 1'e (Semavi saray) kenetlenmişti.Taykonotları taşıyan uzay aracı Şenzu da Tiangong 1'e kenetlenecek. Dünyanın yörüngesinde dolaşan Tiangong 1'de bilimsel deneyler yapılıyor.

Şinhua'ya göre, Çin'in insanlı uzay programının başkan yardımcısı Niu Hongguang, uzay ekibinde "kadın taykonotlar" bulunabileceğini söyledi.

Son proje, Çin'in dünyanın yörüngesinde dolaşan tam donanımlı bir uzay istasyonu inşa etme programının bir parçasını oluşturuyor. Çin, 60 tonluk istasyonu 2020'ye kadar tamamlamayı planlıyor.

Daha önce Çin'in 16 ülkenin katıldığı çok daha büyük bir proje olan Uluslararası Uzay İstasyonu'na dahil olması gündeme gelmişti. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin itirazı yüzünden bundan vazgeçildiği belirtiliyor.

Kaynak: BBC

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder