20 Haziran 2012 Çarşamba

Çin'in Shenzhou 9 uzay aracı Tiangong 1'e kenetlenmeyi başardı.


Çinli üç astronotu taşıyan Shenzhou 9, Tiangong 1 modülüne kilitlenmeyi başardı. Çin'li 3 taykonot, kilitlenme testinde başarılı oldu. Deneysel uzay modülüne kilitlenmeyi başaran Çin uzay aracının artık hazır olduğu belirtildi. 


Shenzhou 9 ve üç kişilik astronot ekibi, ki aralarında Çin'in uzaya giden ilk kadın taykonotu da var, Tiangong 1 modülüne kenetlenirken bu görüntüler Çin devlet televizyonundan da yayınlandı. Kabin üyelerinin birkaç saat içinde modüle girişinin tamamlanması bekleniyor. Böylece Çin ilk kez iki uzay aracı arasında taykonot transferi yapmış olacak. 


Kenetlenmenin hikayesi 


Kenetlenmenin, Türkiye saatiyle 08:00'den hemen sonra gerçekleştiği belirtildi. Shenzou kapsülünün son uçuşunda, 31 yaşındaki kadın uçuş mühendisi Liu Yang'la birlikte, 46 yaşındaki kapsül komutanı Jing Haipeng ve bir diğer uçuş mühendisi Liu Wang yer alıyor. Bu, Çin'in dördüncü insanlı uzay görevi. Geçen yıl, Shenzou 8 kapsülü insansız bir şekilde fırlatılmış ve Tiangong'daki kenetlenme manevralarını başarıyla tamamlamıştı. Bu başarının ardından Çin yönetimi, bu seferki uçuşta taykonotlara görev verdi. Kenetlenmenin tamamen bilgisayarlarla otomatik bir şekilde yapıldığı ve mürettebatın herhangi bir rol oynamadığı açıklandı. Mürettebattan bir anda sadece iki kişinin Tiangong laboratuvarında çalışacağı, diğer taykanotunsa acil durumlar için kapsülde bekleyeceği sanılıyor. 


Bilimsel testler 


Uçuş sırasında, yerçekimsiz ortamın insan vücudu üzerindeki etkilerinin de aralarında bulunduğu bir dizi bilimsel test yapılması planlanıyor. Taykanotların gelecek birkaç gün içinde bilgisayar yardımı olmadan laboratuara kenetlenmeyi de deneyeceği ve ay sonuna doğru dünyaya dönecekleri kaydedildi. 


Çin'in gelecek yıl da Shenzou-10 kapsülünü uzaya göndermesi bekleniyor. 60 ton ağırlığındaki Tiangong uzay labaratuarı, ABD, Rusya, Avrupa, Kanada ve Japonya tarafından işletilen 400 tonluk Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çok daha küçük. Ancak Tiangong'un uzaydaki varlığı bile, büyük bir başarı olarak kabul ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder