23 Ekim 2013 Çarşamba

Samanyolu ve Andromeda galaksileri 4 milyar yıl sonra çarpışacak.


NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu’nun çektiği görüntülere dayanarak araştırmalarda bulunan gök bilimciler, Samanyolu Galaksisi’nin en yakın komşusu Andromeda Galaksisi ile yaklaşık 4 milyar yıl sonra çarpışacağını açıkladı.


NASA, olası çarpışmanın nasıl olacağını gösteren bir video hazırladı. Kısa video, iki galaksisin çarpışmasının uzayda olağanüstü bir manzara oluşturacağını öne sürüyor.


Gök bilimciler, her ne kadar bir çarpışmadan bahsetse de, bu olayın tahmin edilenden çok daha düşük çapta olacağı ve iki galaksinin birbirine ‘sürteceği’ tahmin ediliyor.

ABD’nin Baltimore kentindeki Uzay Teleskop Bilim Ensitüsü (STScI), elde edilen en son bulguların ardından, “Samanyolu ve Andromeda’nın kaderinin ne olacağı konusunda yaklaşık 100 yıl süren tartışmaların sonunda, önümüzdeki birkaç milyar yılda yaşanacaklar hakkında artık elimizde net bir fotoğraf var” açıklamasında bulundu.



Enstitüde görevli olan Roeland van der Marel, “Yeni bulgular ışığında, Titanik’in buzdağına çarpmasını andıran bir kozmik olay yeni bir galaksinin oluşmasını sağlayacak. Bilgisayar simülasyonları, çarpışmanın 4 milyar sonra yaşanacağını gösteriyor” ifadesini kullandı.

BEYZBOL BENZETMESİ

ABD’li gök bilimciler, yaşanacak çarpışma için beyzbol benzetmesi yaptı. Bu durumda, Samanyolu Galaksisi beyzbol sopası, Andromeda ise beyzbol topu. Andromeda, Samanyolu’nun sahip olduğu hızın iki katı süratle üzerimize geliyor. Çarpışmanın süratiyle, iki galaksinin yörüngeleri darmadağın olacak, Samanyolu bugün bulunduğu galaktik merkezinden çok uzaklara gidecek.

Ancak iki galaksideki yıldızlar için endişelenmeye gerek yok. Aralarındaki mesafe o kadar fazla ki, yıldızların birbirine girme ihtimali neredeyse sıfır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder