21 Eylül 2012 Cuma

13,2 milyar yaşında en yaşlı galaksi bulundu.


Astronomlar 13,2 milyar yaşında bir galaksi keşfederek evrenin en yaşlı parçacıklarına ulaştı.

"Nature" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Hubble Uzay Teleskobu'nu kullanan bilim adamları 13,2 milyar yaşında bir galaksi keşfetti.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden Wei Zheng, kozmik mikrodalga arka plan ışıması ile evrenin 13,7 milyar yıl önce ortaya çıktığının hesaplandığını, bulunan galaksinin, evrenin "çocukluk" dönemi ile ilgili çok değerli bilgi sağlayacağını söyledi.

Hızla gelişen evrenin 1,4 milyar yıllıkken galaksilerle dolduğunu ve galaksiler arasındaki hidrojen gazının da yüksek oranda iyonize olduğunu belirten Zheng, evrenin çocukluk dönemine ait gök cisimlerini görüntüleyecek teleskoplar henüz sadece plan aşamasında olduğu için bu dönemle ilgili bilgi edinemediklerini söyledi.

Evrenin en yaşlı parçalarına ulaşmak için farklı bir yöntem uyguladıklarına işaret eden Zheng, galaksi kümeleri gibi aşırı derecede güçlü yer çekimine sahip gök cisimlerinin daha uzak bir cisimden ışığı büküp büyüttüğü kuramından yola çıkarak, yer çekimsel büyüteci kullandıklarını belirtti. Zheng, Hubble Teleskobu'yla daha yakın galaksi kümelerinin arkasındaki büyütülmüş galaksileri araştırdıklarını söyledi.

Evrendeki en güçlü yer çekimsel büyüteçlerden biri olan MACS1149 2223 adlı galaksi kümesinin ardında 13,2 milyar yaşında bir galaksi bulduklarını belirten Zheng, galaksinin Dünya'nın içinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi'nin sadece yüzde 0,1 büyüklüğünde, oldukça küçük ve yoğun olduğunu kaydetti. Yeni bulunan galaksi ayrıntılı olarak ancak, 6 yıl içinde fırlatılması beklenen James Webb Uzay Teleskobu ile incelenebilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder