14 Ekim 2012 Pazar

Felix Baumgartner uzaydan dünyaya başarıyla atladı.


İnsanın en son teknolojiyi kullanarak fiziksel kapasitesini ortaya koyduğu en büyük denemelerden biri başarıyla gerçekleştirildi.

Avusturyalı hava dalışçısı Felix Baumgartner, yaklaşık 39 km yükseklikten Dünya’ya yaptığı atlayışı tamamladı.

Uzay-Bilim Facebook Sayfası


Uzaydan Tarihi Atlayış Gerçekleşti (Felix Baumgartner) |izlesene.com


Avusturyalı hava dalışçısı Felix Baumgartner, balonla en yükseğe çıkan ve en yüksek mesafeden serbest dalış gerçekleştiren insan oldu.



İlk olarak Pazartesi günü yapılması amaçlanan ancak şiddetli rüzgar nedeniyle ertelenen tarihi atlayış, beklenenden de yüksek mesafeden gerçekleşti.

Baumgartner, helyum dolu balonun taşıdığı hava kapsülüyle yaptığı yaklaşık 2.5 saat süren tırmanışın ardından, TSİ 21.15’te stratosferden, yani atmosferin en üst katmanından Dünya’ya atladı.



Tarihi atlayıştan notlar:

— Baumgartner, atlayışından hemen önce, 'Şu an tüm Dünya izliyor' dedi ve kendisini boşluğa bıraktı.

— Baumgartner, atlayışından önce telsizden yaptığı konuşmada, "Bazen ne kadar küçük olduğunuzu görmek için çok yükseklere çıkmanız lazım" dedi.

— Baumgartner, başlığındaki güneş vizöründe sorun yaşanmasına rağmen atlayışa devam etme kararı aldı. Avusturyalı maceraperest, komuta merkezine 'yüzünde sıcaklık hissetmediğini' söyledi.

— Baumgartner, hava katmanının çok ince olmasından dolayı çok az sürtünmeyle karşılaştığı için, serbest düşünün 35-40'ıncı saniyesinde saatte 1110 km hıza erişeceği tahmin edildi. Korkusuz Felix'in bu saniyelerde ulaştığı hız henüz kesin olarak bilinmiyor.

— Baumgartner atlayışın ardından takla atmaya başladı, bu bekleniyordu ancak kısa sürmesi öngörülmüştü. Taklaların devam etmesi durumunda bayılması muhtemeldi ve o durumda otomatik paraşüt açılacaktı ancak Baumgartner durumu düzeltti.

— En büyük heyecan da bu anda yaşandı. Paraşüt açıldı ve rahat bir nefes alınan komuta merkezinde alkılşar ile tezahüratlar yükseldi.

— Balonla yapılan bir insanlı uçuşta bugüne kadar kullanılan en büyük balonla atlayışı yapacağı yüksekliğe çıkan Baumgartner, 4 dakika serbest düşüş yaptı. Bu sürenin ardından paraşütünü açtı ve atlayışa başladıktan 15 dakika sonra iki ayağının üzerine iniş yaptı.

— Baumgartner'ın kullandığı elbise bundan sonrası için astronotlara yardımcı olabilir. Elbise, astronatları hantallaştıran şu anki uzay elbiselerinin aksine daha esnek hareket etme imkanı veriyor. Basınç giysisi, üzerindeki ses, ısı alıcıları ve kameralarla birlikte 40 kilo ağırlığında.

— En son teknoloji uzay giysisi sayesinde atmosferin binlerce metre yüksekliğinde hayatta kalmayı olanaksız kılan şartlara dayandı. Korkusuz Felix, 19 metreye ulaştığında ‘Armstrong Çizgisi’ni geride bıraktı. Bu nokta, atmosferde suyun 37 derecede kaynamaya başladığı sınırı temsil ediyor. Korkusuz Felix, özel giysisi sayesinde kanını kaynatarak buharlaşmasına neden olacak yüksekliği hiçbir sorun yaşamadan geride bıraktı. Armstrong noktası adını, atmosferdeki bu özelliği 1947’de tespit eden ABD Hava Kuvvetleri’nden emekli George Armstrong’dan alıyor.

— Atlayışın yapıldığı yer New Mexico-Roswell... Burası uzay ve UFO meraklıları açısından önemli. ABD'nin ilk bilinen UFO efsanesi; ilk uzay aracının düştüğü ve uzaylıların ABD askerlerince götürüldüğü söylencesi, Roswell'e ait.

— Atlayış astronotların herhangi bir aksilik durumunda Dünya'ya kapsül olmadan inişleri açısından da önemli. Atlayışla, olası sistemin ilk adımı atılmış oldu.

— Redbull ekibi, atlayışın değerlendirmesini yaptıktan sonra Felix'în saatte 1.342,8 km hızla ses hızını geçtiğini açıkladı. Koruyucu elbiseyle varılan bu noktaya insan vücudunun verdiği tepki bilim insanlarının büyük ilgi gösterdiği bir konu.

— Felix'i 39 bin metreye taşıyan balon, tarihte insan taşıması için tasarlanan en büyük balon olma özelliğine sahip. 102.5 metre uzunluğundaki süper ince balonun kapasitesi ise 85 bin metre küp. Helyum dolu balonun yapımında kullanılan materyalin kalınlığı ise yaklaşık 0.002 cm. Sıradan ABD vatandaşlarının anlaması açısından balon için, 'kuru temizlemeden aldığınız elbisenin üzerindeki naylondan bile ince' deniliyor.

— Rekor denemesine doğrudan müdahalesi olmayan ancak bazı uzmanlarının destek verdiği NASA'dan, Baumgartner'a kutlama geldi.

— Baumgartner, yardımcı olan komuta merkezindeki uzmanlardan ilk yardım ekibine kadar çok deneyimli insanların desteğini aldı. Baumgartner'in sağlık ekibinde NASA'nın cerrahları bulunurken, Avusturyalı hava dalışçısına atlayışın başından sonuna kadar 1960'ta 31 bin metreden serbest dalış yapan 84 yaşındaki emekli pilot Joe Kittinger yardımcı oldu.

— Baumgartner'ın paraşütü kırmızı - beyaz... Yani ülkesi Avusturya'nın milli renkleri.

— Baumgartner'in annesi de dahil olmak üzere birçok aile üyesi, Roswell'deki tesisten tarihi denemeyi izledi. Baumgartner'in annesi, oğlu paraşütünü açtığında gözyaşlarına boğuldu.

— Baumgartner, Dünya'ya indikten sonraki ilk açıklamasında, "En önemli olan şey sağ salim Dünya'ya dönebilmekti"

1 yorum: